...

Vijf tips tegen vermoeidheid

door | 28 nov 2021 | Gezondheid, Ontspanning, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Jezelf vaak moe voelen is een veelvoorkomende, maar helaas vervelende kwaal. Helemaal nu we het steeds drukker hebben, moeten we wel de energie hebben om dit ook vol te kunnen houden! Meer slapen is niet altijd het antwoord, want ook al je genoeg slaapt kan je je nog loom en vermoeid voelen. Met deze vijf tips van Puur Figuur voel je je fitter en energieker!

Meer drinken
Dagelijks voldoende drinken is cruciaal voor een gezonde energiebalans. Diverse onderzoeken tonen aan dat zelfs lichte uitdroging al kan leiden tot een lager energieniveau en een verminderde concentratie en alertheid. Iedere dag zo’n 2 liter water drinken is een goede algemene richtlijn. Hoeveel water je precies nodig hebt, wordt echter beïnvloed door verschillende factoren, waaronder je lengte en gewicht, de weersomstandigheden en je leefstijl en lichaamsbeweging. Zet in ieder geval een glas neer naast je tandenborstel en begin de dag goed!

Voorkom tekorten
Tekorten aan voedingsstoffen kunnen voor een vermoeid of zelfs uitgeput gevoel zorgen. Zorg daarom dat je je lichaam voorziet van alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Regelmatig voorkomende tekorten die vermoeidheid kunnen veroorzaken zijn:

Los dit op door meer voeding te kiezen waar dit veel in zit, of neem eventueel voedingssupplementen!

Een goede nachtrust
Op tijd op bed liggen is niet het enige wat belangrijk is om de volgende dag uitgerust wakker te worden. Het gaat namelijk niet alleen om hoelang je slaapt, maar ook om de kwaliteit van je slaap. Als je genoeg uren slaapt, maar je slaap heel licht is, kan je je alsnog vermoeid voelen. Deze tips helpen je om dieper te slapen:

 • Ga zoveel mogelijk rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd weer op.
 • Zorg voor ontspanning voor het slapengaan. Kort voordat je gaat slapen nog intensief sporten of een klusje voor je werk afmaken is geen goed idee.
 • Vermijd fel licht en het licht van beeldschermen in het laatste uur voordat je naar bed gaat.
 • Gebruik een app zoals f.lux om ’s avonds het blauwe licht van je scherm te dimmen.
 • Zorg voor een donkere slaapkamer met zo min mogelijk geluiden. Gebruik indien nodig een slaapmaskertje.
 • Geniet overdag van het daglicht. Gek genoeg stimuleert zonlicht overdag de melatonine aanmaak in de avond en nacht, waardoor je beter en dieper slaapt.

Voldoende lichaamsbeweging
Zowel bij gezonde als bij mensen met gezondheidsproblemen, kan een zittende levensstijl vermoeide gevoelens veroorzaken en verergeren. Ook hierbij kan een vicieuze cirkel ontstaan: je voelt jezelf vermoeid en beweegt daarom minder, vervolgens raak je nog vermoeider doordat je te weinig beweegt, waardoor je je lichaamsbeweging nog verder beperkt. Juist als je jezelf vaak moe voelt, is het belangrijk om toch te bewegen. Dat betekent niet dat je per se fanatiek moet gaan sporten. Een wandeling, fietstochtje, vaker de trap nemen en af en toe te gaan staan in plaats van zitten helpen al ontzettend veel om jezelf energieker te voelen.

Eet minder simpele koolhydraten
Een dieet dat rijk is aan suiker en andere simpele koolhydraten kan voor een vermoeid gevoel zorgen. Dit komt doordat simpele koolhydraten snel door je lichaam worden opgenomen, waardoor ze een piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Zo’n piek wordt gevolgd door een dip. Tijdens een dip kan je jezelf moe en suf voelen. Het vervelende is dat een energiedipje er vaak voor zorgt dat je zin krijgt in meer simpele koolhydraten, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Minderen met deze koolhydraten is daarom een goede manier om je energiebalans te verbeteren en vooral om deze stabieler te maken. Simpele koolhydraten zijn onder andere te vinden in alle suikerrijke producten, witmeelproducten, witte rijst en pasta. Schrik niet van koolhydraten. Je lichaam heeft koolhydraten, net zoals eiwitten en vetten, hard nodig. In dit dieet vind je onder andere de juiste koolhydraten om vermoeidheid tegen te gaan.

Versla vermoeidheid
Vermoeidheid heeft in veel gevallen een duidelijke oorzaak. Zoals je hebt kunnen lezen, zijn veel van deze oorzaken goed aan te pakken. Het gaat er niet om hoeveel van deze tips je al kent, maar om hoeveel je er toepast. Blijf daarom niet rondlopen met een vermoeid en futloos gevoel, maar probeer uit te zoeken wat de oorzaak is en ga aan de slag met de tips uit dit artikel.

Bronnen: Benton D, Young HA, Nutr Rev, 2015. Ganio MS, Armstrong LE, Casa DJ, McDermott BP, Lee EC, Yamamoto LM, Marzano S, Lopez RM, Jimenez L, Le Bellego L, Chevillotte E, Lieberman HR, Br J Nutr, 2011. Ellingson LD, Kuffel AE, Vack NJ, Cook DB, Med Sci Sports Exerc, 2014.

Heb jij vaak last van vermoeidheid? Wat probeer jij er tegen te doen? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
Vijf tips tegen vermoeidheid
Article Name
Vijf tips tegen vermoeidheid
Description
Jezelf vaak moe voelen is een veelvoorkomende, maar helaas vervelende kwaal. Met deze vijf tips voel je je fitter en energieker!
Author
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Mariëlle van Stek

Eindredacteur at De Hippe Vegetariër
Mariëlle is eigenlijk helemaal niet zo'n supergezonde vegetarische foodie, maar een leergierige dame met een vlotte pen en een nieuwsgierige kijk op de wereld. Een onmisbare vrolijke noot in het team!
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Latest posts by Mariëlle van Stek (see all)

1 Reactie

 1. Ria Lobker

  Om te beginnen een wekker aanschaffen zoals op de foto, GEEN ELECTRONICA in je slaapkamer.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt