Als je aan kant-en-klare vleesvervangers denkt, denk je misschien aan lange ingrediëntenlijsten. Te veel zout, toegevoegde suikers en veel calorieën. Niet zo gezond dus… Toch zijn er een hele boel gezonde opties in de supermarkt te vinden en hebben kant-en-klare vleesvervangers zeker ook voordelen! Maar wat zijn deze voordelen? En hoe weet je wat een volwaardige vleesvervanger is? Daar vertellen we je meer over in dit artikel, dus lees snel verder!
Voordelen kant-en-klare vleesvervangers
Kant-en-klare vleesvervangers zijn meer bewerkt dan andere vleesvervangende producten, zoals bijvoorbeeld peulvruchten, tofu en eieren. Toch zijn kant-en-klare vervangers ook een handige en smaakvolle keuze. Zo kunnen ze zorgen voor een makkelijkere overstap naar een vegetarisch eetpatroon. Vooral als je houdt van de smaak van vlees of vis en deze in gerechten 1-op-1 wil vervangen. Vervang je vlees toch liever op een andere manier, dan is dit artikel misschien wat voor jou! Toch een keer kiezen voor een volwaardige kant-en-klare optie, let dan op de volgende punten:
Belangrijke voedingsstoffen
Je kunt prima flexi- of vegetarisch eten zonder supplementen bij te slikken. Wel zijn er bepaalde voedingsstoffen waar je extra op moet letten als vegetariër, omdat vlees en vis hier belangrijke leveranciers van zijn. Dit zijn eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12.
Eiwit
Veel plantaardige voedingsmiddelen hebben een andere eiwitkwaliteit dan dierlijke producten. Hierdoor moet je meer eiwitten binnenkrijgen als je deze voornamelijk uit plantaardige bronnen haalt. De gemiddelde Nederlander heeft ongeveer 58 gram eiwit nodig op een dag en een vegetariër ongeveer 25% meer. Het is dus belangrijk dat een vleesvervanger voldoende eiwit bevat. Dit kun je controleren bij de voedingswaarden op de achterkant van een product, of herkennen aan de claim ‘eiwitrijk’ op de voorkant van de verpakking. Een volwaardige vleesvervanger bevat minimaal 20 gram eiwit per 100 gram. Het is wel belangrijk dat je hiernaast gedurende de dag nog genoeg andere eiwitrijke producten eet of drinkt, zoals melk- en graanproducten, ei, peulvruchten of een handje noten.
Ijzer, vitamine B1 en B12
Plantaardige producten bevatten minder ijzer, vitamine B1 en geen vitamine B12. Aan een volwaardige kant-en-klare vleesvervanger is dus ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12 toegevoegd. Je kunt vaak op de voorkant van de verpakking zien of deze vitamines en mineralen zijn toegevoegd. Ook kan je kijken in de ingrediëntenlijst, op de achterkant van het product. Volg je een vegetarisch of veganistisch eetpatroon? Lees dan ook eens ons artikel over supplementen voor vegetariërs en veganisten.
Wat kan er beter niet in een vleesvervanger zitten?
Een bewerkte vleesvervanger betekent niet meteen dat dit de vervanger ongezond maakt. Zoals eerder vermeld is het toevoegen van vitamine B, B12 en ijzer aan de vleesvervanger juist gunstig en een makkelijke manier voor jou om deze stoffen binnen te krijgen. Het toevoegen van veel suiker, zout en/of verzadigd vet zijn bewerkingen die een vleesvervanger juist minder gezond maken. Check de voedingswaarde dus weer even, een goede richtlijn kan zijn om kant-en-klare vleesvervangers te vermijden met: meer dan 1,1 gram zout en meer dan 2,5 gram verzadigd vet per 100 gram. Bij de categorie ‘waarvan suikers’ wil je het liefst zo min mogelijk grammen hebben staan. Het aantal calorieën in een kant-en-klare vleesvervanger kan nog wel eens verschillen. In een portie vlees (100 gram) zitten ongeveer 150-200 calorieën. Deze richtlijn kun je aanhouden als je zoekt naar een volwaardige vleesvervanger.
Product samenstelling
Er komen steeds meer vervangers op de markt die de smaak en structuur van vlees heel goed imiteren. Om deze smaak zo goed te kunnen nabootsen worden wel eens ingrediënten gebruikt die niet persé zorgen voor een volwaardige vleesvervanger. Zo zijn bijvoorbeeld vleesvervangers op basis van bloemkool, jackfruit en champignon niet geschikt als basis voor een dagelijkse vleesvervanger als je kijkt naar de eiwitten en B-vitamines die niet in deze producten zitten. Natuurlijk zitten er wel andere gunstige vitaminen en mineralen in deze producten. Vaak wordt er zout, suiker en verzadigd vet aan dit soort vervangers toegevoegd, enkel met het doel de smaak te verbeteren.
Het is natuurlijk fijn dat dankzij deze producten het missen van vlees geen belemmering meer vormt voor het nemen van de stap om vegetarisch te worden. Daarom kun je vervangers op basis van groente misschien beter niet zien als dagelijkse keuze, maar gewoon voor af en toe! 😉
Waar let jij op met het kiezen van een (kant-en-klare) vleesvervanger? Laat het ons weten met een reactie, via Facebook of Instagram!

Reactie verzenden