Print Friendly, PDF & Email

Elke dag sta ik met groenten in de keuken, maar als ik eerlijk ben weet ik heel vaak niet hoe deze precies groeien en geoogst worden. Wat is het Nederlandse seizoen? Groeien ze onder de grond of aan een plant? Ik wil het voor eens en voor altijd weten, dus ging ik langs bij de telers Van Eigen Bodem. Vandaag alles over witte asperges, van grond tot bord!

Wil je geen filmpje missen? Abonneer je dan nu op VEGGIE!

Van zaadje tot plant
Aspergeplanten worden geteeld uit een zaadje. Een jaar later is het zaadje een aspergeplant, met een hoop wortels eraan. Uit de knoppen van deze wortels groeien de asperges als het ware omhoog. De aspergeplanten worden diep in de grond in een ‘aspergebed’ gestopt. Dit is vruchtbare grond, waar de asperge in wordt geplant. Vervolgens wordt deze greppel volledig bedekt met een zandheuveltje. Deze zandheuveltjes worden omgeploegd, waardoor de asperges makkelijker uit de wortels omhoog kunnen groeien. Zo groeien de asperges buiten onder de grond, in enorme velden met lange rijen aan aspergebedden. Deze bedden worden afgesloten met plastic, om de bedden zo warm mogelijk te houden en te beschermen tegen het wisselvallige Nederlandse weer.

Duur van het telen
Nadat de aspergeplant in de grond zit, duurt het een jaar voordat ervan geoogst kan worden. Het oogsten kan de eerste keer 3 weken lang doorgaan. De aspergeplant blijft in de aspergebedden zitten, zodat er weer nieuwe asperges uit kunnen groeien. Het tweede jaar kan er 5 weken van geoogst worden. Door deze korte oogstduur wordt de jonge plant niet uitgeput en kan hij energie in zichzelf steken om een sterke aspergeplant te worden. Het derde jaar pas kan de aspergeplant het volledige seizoen geoogst worden, dat wil officieel zeggen van 1 april tot 24 juni. Een aspergeplant levert gemiddeld vijf tot acht asperges op per keer, en in een seizoen kan er gemiddeld zo’n twee of drie keer van de plant geoogst worden. Het hangt af van de weersomstandigheden hoeveel asperges je kan oogsten. Hoe warmer het bed is, hoe beter de asperges groeien!

Oogst
Van april t/m juni kunnen asperges worden geoogst. Wanneer de witte asperges een paar millimeter boven de grond uitsteken, zijn ze klaar om geoogst te worden. Het oogsten van asperges heet steken. Met twee vingers wordt de asperge uitgegraven tot net boven de wortel, vervolgens wordt hij met een speciale steker langs de steel van de asperge uit de grond gestoken.Op die plek kan dan weer een nieuwe asperge groeien. Het is belangrijk om zo dicht mogelijk bij de asperge te blijven om geen andere omringende asperges te beschadigen. Als het in maart en april nog koud is, laten de witte asperges zich nog niet zien, en kunnen ze dus nog niet geoogst worden. Want door blind in de aarde te steken kun je de plant beschadigen, waardoor er op die plek geen asperges meer kunnen groeien.

Het verschil tussen witte en groene asperges
Witte en groene asperges komen uit dezelfde plant. Het verschil zit in het groeien en oogsten, het is dus niet zo dat het andere rassen zijn. In eerste instantie, wanneer de asperges net hun kopje boven de aarde laten zien, zijn dit altijd witte asperges. Oogst je ze niet en laat je ze langer doorgroeien tot stelen in de buitenlucht, dan worden het vanzelf groene asperges. Witte asperges groeien dus onder de grond, uit het licht en blijven daarom wit. Groene asperges groeien juist boven de grond in het directe zonlicht en worden daarom groen. Witte asperges zijn iets subtieler van smaak dan groene asperges, die meer uitgesproken zijn. Daarnaast hebben de groene asperges niet het bijzonder zachte kopje wat de witte asperges zo uniek maakt, want de kopjes zijn door het groeien in de zon bij de groene asperges wat harder en droger.

Van de oogst tot het bord
Na het oogsten worden de witte asperges 12 uur geweekt in water, om zo te zorgen dat ze vers en sappig blijven. Daarna wordt het ruwe zand eraf gewassen, worden ze op gelijke grootte afgesneden en daarna gesorteerd op basis van lengte en gewicht. Er zijn wel zeven soorten sorteringen van dun naar dik, waarbij de AA-sortering de beste sortering is. Dit is de perfecte asperge zoals je hem tijdens het seizoen vaak in de supermarkt ziet. Zo worden de verschillende sortering in kratjes verpakt en via supermarkten, groothandels en restaurants verspreid door Nederland. Zo, op je bord!

Asperge weetjes

  • Verse asperges herken je aan een lichte glans en geen gespleten eindes. Als je er op drukt, moeten ze meegeven. Ook moeten ze piepen als je ze tegen elkaar aan wrijft. Dan zijn ze echt vers!
  • Je kunt asperges een week in de koelkast bewaren, het liefst in een vochtige theedoek om uitdroging te voorkomen.
  • Asperges worden het meest in Limburg geteeld.
  • Asperges zijn heerlijk in de keuken! Van een frisse salade tot risotto of soep, je kunt er alle kanten mee op. Bekijk hier al onze asperge recepten.
  • Asperges bevatten een bepaald zuur, waardoor je urine kan gaan stinken. Alleen niet iedereen kan dat ruiken! Lees hier hoe dat zit.

Wist jij dat asperges op deze manier groeien? Heb je iets nieuws geleerd? Of een heerlijk aspergerecept dat je graag wilt delen? Laat het ons weten via een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd! 

 

Summary
Article Name
WITTE ASPERGES: van grond tot bord
Description
Benieuwd hoe witte asperges groeien en geoogst worden? En wat het verschil is tussen witte en groene asperges? Hier ontdek je alles over onze eigen Hollandse asperges, van grond tot bord!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!