

Een goed diner begint natuurlijk met een fantastisch kerst voorgerecht. Dit jaar pakken wij met het met kerst extra groots aan. We laten het gourmetstel lekker in de kelder staan en gaan aan de slag met een diner met meerdere gangen. De eerste gang is natuurlijk het voorgerecht. Hier vind je onze 16 favoriete voorgerechten voor de kerstdagen!
Kerst voorgerecht
De feestdagen staan voor de deur en daarmee ook het kerstdiner! Terwijl het hoofdgerecht vaak de show steelt, verdient het voorgerecht zeker evenveel aandacht. Het is tenslotte de eerste indruk van je diner en zet de toon voor de rest van de avond. Wil je weten hoe je jouw voorgerecht tot een succes maakt? Bekijk dan dit artikel met vier handige tips!
16 x kerst voorgerechten
Bietentartaat met chips
Deze bietentartaar is een smaakvol alternatief voor de klassieke steak tartaar. De rijke smaak komt tot stand door een combinatie van heerlijke sauzen en garnituren. Serveer het met knapperige bietenchips of een ander soort cracker voor een feestelijk tintje!
- 10 February 2025
Bietentartaar met bietenchips
Vandaag delen wij weer een vegetarisch recept van het bijzondere kookboek 'Groenvoer': Bietentartaar
- Tessa Emmen
Carpaccio van aubergine
Auberginecarpaccio is een populaire vegan twist op de klassieke carpaccio. Deze variant wordt op smaak gebracht met tahina, tijm en pijnboompitten. Benieuwd naar hoe je dit maakt? Ontdek hier het recept!
- 09 February 2022
Auberginecarpaccio met tahin, tijm en pijnboompitten
Een vegan variant op carpaccio die we steeds vaker zien terugkomen is de auberginecarpaccio
- Karlijn Swaen
Preisoep met mascarpone
Op zoek naar een perfect voorgerecht voor het kerstdiner? Een zelfgemaakte soep is altijd een goede keuze! Wat dacht je bijvoorbeeld van een romige preisoep? Heerlijk verwarmend, feestelijk om te serveren, en boordevol smaak. Ontdek hier hoe je deze soep maakt en je gasten verrast!
- 21 December 2024
Preisoep met bleekselderij en mascarpone
Zelf een soep maken is ontzettend makkelijk en ook nog eens erg lekker
- Vince Fajardo
Bruschetta's met gegrilde groenten
Wil je je gasten verrassen met een feestelijk hapje of zoek je een nieuw idee voor een licht voorgerecht? Probeer dan deze groentebruschetta’s! Een frisse twist op de klassieke variant, gemaakt met gegrilde courgette en gele paprika. Perfect als feestelijk voorgerecht of borrelsnack. Ontdek hier het recept!
- 16 April 2022
Bruschetta's met gegrilde groenten
Heb jij zin om een nieuw hapje aan je gasten uit te delen
- Pien Freije
Paddenstoelencappuccino met geitenkaasroom
Een cappuccino van paddenstoelen? Verras je gasten ook met dit heerlijke recept, eigenlijk gewoon een simpele paddenstoelensoep. Alleen dan net even anders! Wedden dat jij een lach op de gezichten van je geliefden tovert?
- 08 December 2017
KERST: Paddenstoelencappuccino met geitenkaasroom
Hebben jullie ook al zo’n zin in kerst
- Isabel Boerdam
Plaattaart om te delen
Vegetarisch koken kan verrassend eenvoudig en smaakvol zijn. In dit recept combineren we witlof, peer en hazelnoten tot een heerlijke plaattaart die perfect is als feestelijk voorgerecht. Ideaal om indruk te maken met pure, seizoensgebonden ingrediënten!
- 18 February 2023
Vega budget: witlof plaattaart met peer en hazelnoten
Vegetarisch én goedkoop
- Lauren Kreijger
Quiche met pompoen en kastanjechampignons
Quiche is een ideaal gerecht voor een feestelijk voorgerecht. Deze variant met pompoen en champignons is perfect in balans door de romige crème fraîche en kaas, met een knapperige toets van bladerdeeg en pompoenpitten. Een smakelijke manier om je kerstdiner te beginnen!
- 18 January 2025
Plaattaart met pompoen en kastanjechampignons
Plaattaart is altijd een feestelijk gerecht
- Vince Fajardo
Tarte tatin met sjalotten
De tarte tatin krijgt een hartige twist met sjalotten, brie en hazelnoten, en biedt een heerlijke balans van aards, zacht en zoet. Deze variant met een knapperige bodem en gekarameliseerde smaken is een verrassend en smaakvol voorgerecht voor je kerstdiner.
- 12 August 2017
Tarte tatin met sjalotten, brie en hazelnoten
De tarte tatin is ontstaan toen iemand het deeg was vergeten bij het bakken van een appeltaart
- ZTRDG
Paprika carpaccio
Nog een lekker vegetarisch carpaccio recept voor deze kerst. Een paprikacarpaccio is een verfijnd voorgerecht waarmee je je gasten zeker kunt verrassen. Dit recept is perfect voor een feestelijke gelegenheid en kan eenvoudig in de oven worden bereid. Een lichte en smaakvolle start van je kerstdiner!
- 26 September 2018
Paprika carpaccio van de barbecue
Misschien is het wat te koud, maar een barbecue recept is nooit weg
- Lieske van der Waals
Vegan ragout in bladerdeegbakje
Wil jij een volledig plantaardig kerst voorgerecht bereiden? En dan ook nog eens eentje die nostalgie oproept? Dan is dit recept voor een vegan wildragout in bladerdeegbakje met gegrilde groente precies wat jij zoekt. Lees snel verder.
- 12 December 2019
VEGAN Kerstmenu: wildragout in bladerdeegbakje met gegrilde groente
Het is weer zover, de mooiste tijd van het jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het kerstmenu
- Lauren Kreijger
Romige champignonsoep van huisgemaakte paddenstoelenbouillon
Nog zo'n kerst voorgerecht wat nostalgie oproept bij ons. Deze chamignonsoep is heerlijk romig en vol van smaak door de zelfgemaakte paddenstoelenbouillon. Zo doe je net een beetje dat extra's om het een bijzonder voorgerecht te maken.
- 18 December 2024
Romige champignonsoep van huisgemaakte paddenstoelenbouillon
Op regenachtige dagen vinden wij het heerlijk om zelf soep te maken
- Lieske van der Waals
Mini galettes
Probeer ook eens deze mini galettes met Looye Honingtomaten, gekarameliseerde ui en tijm! De heerlijke combinatie van zoete tomaten, hartige vulling en de boterige, tijmgeurige korst maakt dit het perfecte vegetarische hapje voor een feestelijk kerstdiner.
- 07 December 2023
Mini Honingtomaten galettes met gekarameliseerde ui en tijm
Op zoek naar een heerlijk vegetarisch hapje of amuse om indruk mee te maken tijdens de feestdagen
- Bo van Ling
Gevulde krans met gepofte biet, doperwten-muntpuree en pecannoten
Een gevulde krans is de perfecte showstopper voor het voorgerecht tijdens jouw kerstdiner. De combinatie van gepofte bieten en doperwten-muntpuree zorgt voor een explosie van smaken. Dit heerlijke gerecht is ideaal voor de feestdagen, maar kan natuurlijk het hele jaar door genoten worden!
- 08 December 2024
Gevulde kerstkrans met gepofte biet
Een kerstkrans mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de kerstborrel
- Karlijn Swaen
Gevulde tomaten caprese
Een leuke variatie op de klassieke caprese: deze gevulde tomaten caprese! Vul deze tomaatjes met mozzarella, top af met paneer en basilicumolie en laat de oven het werk voor je doen.

- 12 December 2024
Gevulde tomaten caprese met basilicumolie
Dit recept voor gevulde tomaten laat zien dat je niet veel ingrediënten nodig hebt om een lekker voorgerecht op tafel te zetten
- Karlijn Swaen
Zoete aardappel crostini
Het is algemeen bekend hoe heerlijk (en leuk!) het is om je favoriete toppings op een crostini te serveren. Geef je crostini een upgrade door ze te bereiden met zoete aardappel!

- 07 December 2024
Trio van zoete aardappel crostini
We weten allemaal hoe lekker (en leuk!) het is om je favoriete topping te serveren op een crostini
- Vince Fajardo
De prachtige gele tint komt van de toevoeging van kurkuma en kerrie. Een licht en smaakvol voorgerecht, vol met groenten. Heerlijk!

- 06 December 2024
Knolselderij-pompoensoep met feestelijke toppings
Ga voor een kleurrijke start van het kerstdiner dit jaar met deze knolselderij-pompoensoep
- Isabel Boerdam
Wat is jouw favoriete kerst voorgerecht?
En welke ga jij dit jaar maken? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Vind in deze artikelen onze favoriete hoofdgerechten voor kerst en onze lievelings desserts!
Lees ook

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.