Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (2 stemmen)

6 mei werd bekend wie zich het beste groenterestaurant ter wereld mag noemen. Initiatiefnemer is de Belgische groentekok® Frank Fol. “Mijn filosofie is helder: denk groenten en fruit.” Hij werd geïnterviewd over zijn liefde voor groenten, inspiratie en internationale visie. 

Frank Fol
Frank Fol is Groentekok® , een beschermde titel. Daarnaast is hij initiatiefnemer van We’re Smart World en voorzitter van de gastronomische club Mastercooks of Belgium. Hij reist de hele wereld rond om groenten te promoten. Dag en nacht werkt hij aan de opening van restaurants, presentaties, boeken en het bedenken van groentesnacks.

Fascinatie voor groenten
Al van kinds af aan was Fol gefascineerd door groenten. Hij werd in de landelijke regio van Hageland in Vlaanderen, waar hij (letterlijk) omringd door groenten en fruit opgroeide. In de tijd ontstond zijn interesse voor de culinaire wereld. Hij volgde de hotelschool en liep o.a. stage en werkte in driesterrenrestaurants. “Inmiddels ken ik zo’n 50 technieken om groenten te bereiden. Er zit zoveel potentie in.” Toch begreep niemand zijn keuze jaren terug om het restaurant Sire Pynnock Leuven te openen, waar groenten de hoofdrol speelden. “Het leek het begin van iets nieuws, een ware revolutie… Maar uiteindelijk snapten mensen die beslissing.“

Thailand
Fols voorliefde voor groenten gaat ver. Hij reist de hele wereld rond om meer aandacht voor groenten te vragen. Zo vertrok hij naar Thailand om te gaan kijken in die Aziatische keuken. “Heerlijk om te zien hoe ze daar werken met veel groenten, kruiden en parfums.” Fol heeft zich altijd afgevraagd waarom mensen zo weinig gebruik maken van de mooie producten die ze in huis hebben, zoals groenten. “Die krijgen zelden een hoofdrol in de keuken toebedeeld. Ze moeten het altijd doen met een bijrol op het bord.” Als kind borrelde die vraag al in zijn hoofd. “Maar Thailand heeft me wakker geschud.”

Negatieve spiraal
Fol heeft tijdens zijn reizen ontdekt dat groenten in veel landen een lastig onderwerp is. Opvallend is volgens hem dat China culinair het westen opvolgt en in een negatieve spiraal belandt met het eten van meer vlees. Toch bieden de Aziatische wokmaaltijden juist de kans om meer groenten te gebruiken. Het westen eet juist steeds minder vlees. “Vlees werd lang gezien als luxe.”

Internationaal bewustzijn
Fol ontdekte ook dat de meeste landen bewust met voeding bezig zijn. “België en Nederland lopen achter wat betreft biologische voeding in vergelijking met omringende landen. Maar de omslag naar gezonde voeding is gaande. Al heeft die wel 20 jaar geduurd.”

Top 100 beste groenterestaurants
In de top 100 beste groenterestaurants, door Frank Vol geïnitieerd, staan 11 Nederlandse restaurants! De Librije in Zwolle staat op de 9e plaats, gevolgd door Bolenius (15), Spectrum (16), Bord’Eau (38) en Juniper & Kin (45) in Amsterdam, Pollevie in Den Bosch, Inter Scaldes in Kruiningen, De Leest in Vaassen, Boompjes in Overloon op de 90e plaats, Wannee in Leeuwarden op de 93e plaats en Treeswijkhoeve in Waalre op de 95e plaats

Communicatie
Hoe krijgen we volgens Fol anderen zover meer aandacht aan groenten te geven? “We moeten erover blijven praten. Ook restaurateurs moeten er met hun klanten over communiceren. We moeten nieuwe ambassadeurs vinden. Dutch Cuisine is een goed initiatief, waar men streeft naar 80% plantaardig. Het Amsterdamse Bolenius is daar een mooi voorbeeld van en een echte Denk groenten! Denk Fruit! ambassadeur”

Gastronomisch
Fol somt ten slotte twee benaderingen op die restaurants hanteren om de aandacht op groenten te leggen. Allereerst de klassieke benadering waarbij nagedacht wordt over voedingswaarden en gezondheid en waarbij smaak wordt onderbelicht. “Jammer.” Gastronomisch chefs denken vanuit een andere filosofie. Groenten staan voorop en vis of vlees krijgen een bijrol. “Bij hen is het eten veel smaakvoller.”

Kende jij Frank Fol al? Wat vind jij van koken met groenten? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
Verkiezing beste groenterestaurant Groentekok ® Frank Fol: “Groenten zijn alles behalve saai”
Article Name
Verkiezing beste groenterestaurant Groentekok ® Frank Fol: “Groenten zijn alles behalve saai”
Description
Een verkiezing voor het beste groenterestaurant ter wereld. Vandaag vertellen wij over de Initiatiefnemer van deze verkiezing, groentekok® Frank Fol.
Author