...

Veggie Hero: Interview met Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër

door | 12 nov 2018 | De Hippe Vegetariër, Flexitarisch, Inspirerende Foodies, Interview, Vegetarisch

Print Friendly, PDF & Email

Nieuwe rubriek! Wij zetten vanaf deze maand ‘Veggie Heroes’ in de spotlight: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag aan het woord: onze eigen Isabel, oprichter van De Hippe Vegetariër en de Nationale Week Zonder Vlees. Zij is jong gestopt met het eten van vlees en heeft jarenlange ervaring op het gebied van vegetarisch koken en daarover vertellen en schrijven. Dit maakt haar een echte veggie expert. Lees hier haar verhaal van haar laatste hap vlees in haar jeugd tot nu!

Wanneer ben je zelf vegetariër geworden? Wat was voor jou de belangrijkste reden hiervoor?
Ik ben vegetariër sinds m’n negende. Eigenlijk het eerste moment dat ik me realiseerde dat de koe in de wei, dezelfde koe was als op mijn bord. Echt een keuze vanuit het dierenleedperspectief dus. Ik vind het wel bijzonder dat ik me daar zo jong van bewust was, mijn ouders aten op dat moment gewoon vlees en op school was ik de enige vegetariër.

Had je op dat moment andere vegetarische voorbeeldfiguren in je omgeving of heb je het echt zelf moeten uitvinden?
Nee, eigenlijk was ik echt de enige. Mijn ouders waren vegetariër in hun studententijd en zijn bij mijn geboorte weer vlees gaan eten. Ze aten al dus niet zoveel vlees en waren heel begripvol voor mijn keuze. Verder had ik niet echt voorbeeldfiguren. Grappig eigenlijk hè, dat je dat zo jong helemaal zelfstandig beslist.

Herinner je nog het eerste moment dat je dacht: hé, er begint iets te veranderen, vegetarisch eten wordt nu echt een maatschappelijke trend?
Ik herinner me niet zozeer één moment, maar heb wel heel erg de verschuiving meegemaakt. Heel bewust ook. Ik herinner me dat mijn ouders me meenamen naar een chique restaurant in Frankrijk. Daar kregen we meerdere gangen te eten, heel exclusief, maar voor mij bestond één van de gerechten uit groene slablaadjes. That’s it. Dat geloof je toch niet? In 2012 ofzo opende &samhoud met chef Moshik Roth z’n deuren, ook zo’n exclusief restaurant. Zij presenteerden vanaf de start een volledig groentemenu. Dat was wel een moment dat ik dacht: hèhè. Sindsdien is het razendsnel gegaan, heel veel mensen komen nu naar me toe om te vertellen dat ze ook geen vlees meer eten, of veel minder vlees eten, of vegetarisch eten zo lekker vinden. Heel leuk is dat. Tegenwoordig heeft bijna iedereen er wel affiniteit mee, minder vlees wordt langzaam mainstream.

Wanneer is vegetarisch eten jouw werk geworden, hoe heeft dat zich ontwikkeld? Was dat altijd al jouw doel of ben je erin gerold?
Tijdens mijn studententijd ging ik voor het eerst echt voor mezelf koken, boodschappen doen, etc. Ik raakte verstrikt in veel pakjes en zakjes, wereldgerechten, bergen kaas en weinig creativiteit. Ik voelde me niet fit, zat niet lekker in m’n vel en had eigenlijk geen idee meer wat nu eigenlijk gezond eten was. Toen ben ik heel veel gaan lezen, heb ik met een diëtist gesproken en ben veel tijd in de keuken gaan doorbrengen. Toen ontdekte ik eindelijk alle soorten groenten, granen en peulvruchten. Er ging een wereld voor me open! Binnen een maand voelde ik me zoveel beter en had zoveel plezier in de keuken. Dat wilde ik delen met anderen en werd het begin van De Hippe Vegetariër in september 2013.

De Hippe Vegetariër is heel gestaag gegroeid, ik heb altijd erg mijn eigen ding gedaan, me weinig laten beïnvloeden door wat andere bloggers deden en geloofd dat de aanhouder wint. Met bloggen is dat echt zo, je moet een lange adem hebben en veel discipline, dan steek je vanzelf je hoofd boven het maaiveld uit. Dat betekent wel dat het echt een passie moet zijn. Er geld mee verdienen is een meerjarenplan, en al die jaren moet je het leuk vinden om elke dag mooie content te maken. Dat is een héle intensieve hobby en lang niet altijd leuk. Na drie jaar ongeveer had ik 50.000+ unieke bezoekers per maand en ben ik vaker gaan samenwerken met mooie merken: denk aan receptontwikkeling en mooie content maken over hun product of verhaal. Zolang het bij mijn missie en visie past, vind ik het ontzettend leuk om dat te doen. Sindsdien is De Hippe Vegetariër dus niet alleen maar hobby, maar ook werk.

Wat is de boodschap die je wilt uitdragen met jouw vegetarische activiteiten?
Enerzijds ben ik dagelijks bezig om mensen te inspireren met mijn ‘hippe vegetarische kijk’ op eten. De vegetarische keuken is zo rijk! En alles behalve een dieet of activistische keuze. Voor mij is vegetarisch eten bij uitstek een bewust, duurzaam en gezond eetpatroon dat heel goed aansluit bij de huidige tijd en de moderne mens.

Daarnaast wil ik juist graag de massa een stapje in de goede richting bewegen. Daarom heb ik ook de Nationale Week Zonder Vlees gelanceerd in Nederland. Hoewel ikzelf dus vol overtuiging vegetarisch eet, geloof ik heel erg in het flexitarisme. Als straks heel Nederland 3 dagen in de week geen vlees eet, is mijn missie geslaagd.

Wat voor rol speelt vegetarisch eten in jouw gezin/omgeving? Eet het gezin bijvoorbeeld vegetarisch mee, of hoe ga je hiermee om?
Mijn ouders eten thuis eigenlijk nooit vlees, alleen wanneer ze uit eten gaan of bij vrienden eten. Mijn vriend eet thuis met veel liefde vegetarisch met mij mee, en eet ook alleen buiten de deur vis of vlees. Bijna al mijn vrienden zijn flexitariër, sommige eten echt maar één of twee dagen in de week vlees. Maar ik ben nog steeds een van de weinige vegetariërs 🙂

Waar zie je jezelf over 10 jaar? En hoe is het dan gesteld met de vegetarische keuken in Nederland?
Onlangs ben ik bekroond als ‘CommunicatieTalent van 2018’ voor mijn Nationale Week Zonder Vlees-campagne, echt een eer. Dat heeft er ook toe geleid dat ik in het diepe gesprongen ben, mijn eigen bedrijf Green Food Lab gelanceerd heb, en inmiddels met een team van vijf meiden werk. Heel leuk, maar ook ontzettend spannend. Ik ben heel benieuwd waar ik in 2019 sta, laat staan over 10 jaar! Ik hoop dat Green Food Lab dan echt een stabiel, professioneel bedrijf is geworden met ongeveer tien mensen. Ik hoop dat ik dan ook iets minder hard werk en iets meer kan ontspannen en genieten van alles waar we mee bezig zijn. Nu ben ik nog redelijk work-a-holic – haha! Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat komen. En wat betreft Nederland, ik ben ervan overtuigd dat over 10 jaar bijna niemand meer dagelijks vlees eet. Ik hoop dat we dan langzaam naar een 50/50 verhouding toegaan, en de plantaardige eiwitten zegevieren!

Tot slot in het kort:

Wie is nu jouw vegetarische inspiratiebron/held?
Ik vind deze vraag altijd heel lastig! Ik heb niet zoveel helden. Wel vind ik het natuurlijk fantastisch wat Ottolenghi doet met groenten, hij is echt een vegetable whisperer! Daarnaast ben ik dit jaar op bezoek geweest bij een aantal van de beste groenterestaurants van Europa, wat je dan proeft… is echt uniek! Dus ook voor die chefs heb ik heel veel bewondering.

Wat is jouw lievelings vega kookboek/blog?
Ik ben dol op de vegetarische recepten van Donna Hay en haal veel inspiratie van de internationale blogs Love & Lemons en Green Kitchen Stories.

Met welke groente kook je het liefst?
Oei, lastig. Heel lang was het courgette, maar nu zit ik in een auberginefase en paprika is ook altijd favoriet.

Heb je een all time favoriet vegetarisch recept, wat je bijvoorbeeld altijd serveert voor vrienden of op feestjes? Zo ja, wat is het?
Favoriete recepten vind ik altijd zó lastig, er is zoveel! Maar eentje die ik graag wil delen is deze vegetarische steak tartare. Ik maakte een soort van creatieve steak tartare, maar dan van seitan. Waanzinnig lekker met zongedroogde tomaat en mango, echt een aanrader al zeg ik het zelf. Zowel voor lunch als diner, als voorgerecht bij een etentje. Zeker maken! Oja, deze maakte ik laatst weer en werd lovend ontvangen door mijn gasten: open lente-lasagna met asperges, doperwten en dille. Mmm!

Wat is jouw ultieme tip voor de beginnende vegetariër?
Denk niet in A-V-G, dan blijft de vegetarische keuken heel beperkt. Denk in termen van pasta, curry, maaltijdsalade, stoofpot of ovenschotel, dan gaat er een wereld voor je open! En vergeet vooral de peulvruchten niet te gebruiken, die kunnen eigenlijk altijd.

Ben jij net zoals Isabel een echte Veggie Hero of ken je iemand die alles weet over de vegetarische keuken? Laat het ons weten in een reactie, of via Facebook, Instagram of Twitter. We horen jouw verhaal graag!

Summary
Veggie Hero: Interview met Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër
Article Name
Veggie Hero: Interview met Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër
Description
Wij zetten ‘veggie heroes’ in de spotlight: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten in Nederland. Deze week: Isabel Boerdam.
Author
Daniëlle van Kampen
Volg Daan

Daniëlle van Kampen

Creatieve Foodie at De Hippe Vegetariër
Daniëlle studeert Voeding & Diëtetiek, houdt van uitgebreid koken met vrienden, is sportfreak ten top en bezoekt in haar vrije tijd hotspots binnen- en buiten Nederland om de nieuwste food en fashiontrends te ontdekken, en dit vervolgens te delen via een leuke Instagrampost met andere foodies en fashionista's!
Daniëlle van Kampen
Volg Daan

Latest posts by Daniëlle van Kampen (see all)

1 Reactie

 1. Maryke Drost

  Ha Isabel,

  Wat geweldig om te lezen – ik heb ook je nieuwe website bekeken – wat je allemaal doet.
  Respect!

  Keep up the good work en hartelijke groe(n)ten van Maryke, 3de generatie Nijssen aan 4de generatie Nijssen

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt