Print Friendly, PDF & Email

Vandaag is het de verjaardag van onze koning Willem-Alexander en dat betekent feest. Dit jaar zal dat vanwege de corona maatregelen compleet anders verlopen, festivals zijn afgelast en struinen over de jaarlijkse kleedjesmarkt zal ook niet gaan. Koningsdag is dit jaar omgedoopt tot Woningsdag. Maar niet getreurd, want we willen samen met heel Nederland ons best doen er toch iets vrolijks van te maken. We zetten een aantal ideeën voor je op een rijtje!

Wilhelmus zingen
Begin de dag lekker voor de televisie. Op NPO is om 10.00 uur de Nationale Aubade te zien, te beginnen met het Wilhelmus. Zing mee met het volkslied vanaf de bank of het balkon. Bang om dit memorabele moment te missen, hoef je niet te zijn. Om 9.45 uur zullen namelijk door het hele land de klokken luiden!

Voor de kids
Voor kinderen is de ceremonie uitzending misschien een beetje saai. Daarom wordt er aan ze gevraagd of ze het leuk vinden om een brief of tekening te maken voor de koning. Bekende Nederlander Ali B zal er als ambassadeur van dit project op toezien dat al deze kunstwerken aan de koning worden overhandigd.

Oranje tompoezen
Een van de weinige dingen die dit jaar traditiegetrouw mogelijk blijven, is het eten van een oranje tompoes! Dit is meteen een mooie kans om de lokale bakker te steunen of om je eigen bakkunsten op de proef te stellen. Klik hier voor Isabel’s recept voor vegan Koningsdag tompoezen of onze vegan sinaasappelkwartaart. Of bereid een lekkere oranje brunch voor!

Online kleedjesmarkt
Had jij er ook al zo naar uitgekeken om een gedeelte van je inboedel te verkopen op Koningsdag, en alle spullen die de lenteschoonmaak niet hebben overleefd een tweede leven te gunnen? Ik in ieder geval wel. Dit jaar zijn de rommelmarkten helaas afgelast, maar het zou toch leuk zijn als jij van je oude meuk af kunt komen en ondertussen zelf wat pareltjes kunt scoren. En dat kan! Niet op straat, maar online. Voordeel: dat betekent dat je niet om 5 uur op hoeft om een plekje te bemachtigen, de digitale vrijmarkt begint namelijk pas om 12 uur ‘s middags.

Decoratie
Een beetje vreemd is het wel, nu we niet de straat op kunnen, maar de kleur oranje kan deze dag toch nog heel goed opfleuren. Kleed het huis of jezelf aan met oranjekleurige versieringen en Hollandse vlaggetjes. Houd een modeshow en plaats de mooiste foto’s online, zo creëren we toch een beetje samenhorigheid op afstand.

Optreden
Ook is het op deze dag mogelijk om iets goeds te doen voor de samenleving. Muzikanten en artiesten wordt gevraagd om op te treden voor de ouderen in de buurt, en zo een beetje verlichting en vermaak te bieden. Ben jij muzikaal of kan jij goed dansen? Neem dan jouw instrument, gouden keeltje of stoute schoenen mee naar het bejaardentehuis bij jou om de hoek. Let er wel op dat je op gepaste afstand blijft! Dit moment zal plaatsvinden tussen 15 en 16 uur. Daarna volgt er een nationale toost.

Cocktails of mocktails
Dit jaar wordt er thuis getoost. Om 16 uur doen we dit samen met heel Nederland, maar daarna kan het natuurlijk ook nog! Maak lekkere drankjes (met of zonder alcohol) voor je familie of huisgenootjes. Woon je alleen? Toost met je geliefden via Skype! Duurzame Koningsdag tip: de Orangecello van Dik & Schil, gemaakt van gerecyclede sinaasappelschillen. Maak het compleet met een matchende oranje borrelplank.

Barbecue
Bij een drankje hoort een hapje. Met het weer van de afgelopen tijd is dit het perfecte moment om de barbecue op te warmen in de tuin of op het balkon. Geen barbecue, of hier geen plek voor? Kijk dan eens tussen onze oranje recepten voor andere lekkere Koningsdag lekkernijen!

Spelletjesavond
Ga na het eten gezellig met zijn allen aan tafel voor een ouderwets potje monopoly of een ander bordspel. Ook leuk: hints! Hier heb je geen bordspel voor nodig. Ook zijn er op internet nog heel veel andere ideeën te vinden voor spellen waar je verder niks voor nodig hebt.

Digitaal festival
Helaas zijn alle festivals en grote evenementen de komende tijd afgelast, dus moeten we ook hierin een beetje creatief zijn. Creëer een videoparty met je vrienden en maak er samen een feestje van. Laat iemand voor DJ spelen of zet jouw eigen favoriete playlist op, en doe zo tóch een dansje voor de koning!

Doe jij mee met één (of meer) van deze koningsdag alternatieven, of heb je andere plannen? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
10x alternatieven voor Koningsdag 2020
Article Name
10x alternatieven voor Koningsdag 2020
Description
Dit jaar ziet Koningsdag er misschien een beetje anders uit dan voorheen, maar laten we proberen er als nog een feestelijke dag van te maken vanuit onze huiskamer!
Author