Print Friendly, PDF & Email

Als je denkt dat je als vegetariër of veganist niet kan genieten van heerlijke burgers heb je het goed mis! Met plantaardige producten maak je juist de lekkerste burgervariaties. In het boek Groene burgers van Martin Nordin vind je unieke recepten voor de meest fantasierijke burgers, knapperige broodjes & originele bijgerechten. Ideaal voor een uitgebreide barbecue, maar ook heerlijk als comfort food voor in het weekend. Vorige week hebben we het recept gedeeld voor gedraaide vega burgers van courgette en zoete aardappel met chipotlemayonaise. Vandaag laten we zien hoe je bijpassende zwarte burgerbroodjes kunt maken!

Wat heb je nodig voor 10-12 zwarte burgerbroodjes?

  • 50 g boter
  • 2½ dl volle melk
  • 15 g actievekoolpoeder (Actievekoolpoeder is verkrijgbaar in gezondheidswinkels en op internet. Behalve dat je een chic en stijlvol pikzwart brood krijgt, schijnt koolpoeder goed te zijn voor de keel)
  • 15-20 g gist
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 1 ei
  • 200 g gekookte of met zout geroosterde zoete aardappelen
  • 650 g bloem
  • 1 ei en 1 el water, voor het bestrijken
  • Sesamzaad

Hoe maak je deze zwarte burgerbroodjes?

  1. Vermeng de melk met het actievekoolpoeder. Roer het poeder zorgvuldig door de melk. Smelt de boter op laag vuur en giet de melk erbij. Verwarm tot handwarm, ongeveer 37 °C. Verkruimel de gist boven een kom. Giet het vocht erbij en roer tot de gist opgelost is. Klop de suiker, het zout en het ei erdoor.
  2. Prak het vruchtvlees van de zoete aardappel met een vork en roer het door de overige ingrediënten in de kom.
  3. Meng beetje bij beetje de bloem erdoor. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten in de keukenmachine of 10 minuten met de hand. Het deeg moet smeuïg zijn en aan de zijkanten naar beneden zakken.
  4. Dek het deeg af met een theedoek en laat het 1½–2 uur rijzen, of tot het in omvang verdubbeld is.
  5. Verdeel het deeg in 10-12 stukken en vorm bolletjes door de kanten naar het midden te vouwen. Zo ontstaat er een goede oppervlaktespanning. Het lijkt op het weer naar binnen duwen van opengevouwen bloemblaadjes. Leg de broodjes met de naad naar onderen op een met bakpapier beklede bakplaat en plet ze lichtjes met je hand. Dek ze af met de theedoek en laat ze nog 45  minuten rijzen.
  6. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  7. Klop het ei los met 1 el water. Bestrijk de bovenkant van de bolletjes met het eimengsel en bestrooi ze met sesamzaad.
  8. Zet de broodjes in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 °C. Bak de broodjes afhankelijk van de grootte 10-15 minuten. Haal een broodje uit de oven en tik op de onderkant – als het hol klinkt, dan is het klaar. Laat de broodjes afkoelen op een rooster en bewaar ze in een goed afgesloten plastic zak.

Heb jij deze zwarte broodjes naar het recept van Martin Nordin gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Groene burgers
Martin Nordin
Uitgever: Forte Culinair
ISBN 978 94 6250 169 0
Prijs 19,95

Summary
recipe image
Recipe Name
Groene Burgers: brood met actievekoolpoeder
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!