Jackfruit: de nieuwe vleesvervanger
3.4 (67.62%) 21 votes

Steeds meer alternatieven worden er gezocht voor vlees. Naast onder andere peulvruchten, paddenstoelen en zeewier, is er nu een nieuw plantaardige vervanger gevonden: jackfruit! Deze vrucht, ook wel nangka genoemd, wordt steeds meer gebruikt als vleesvervanger. Waarom en hoe je het eet, lees je hier!

Herkomst
Jackfruit is een stekelvormige vrucht, afkomstig uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika. De vrucht groeit aan bomen, is groen en groot, heel groot. Jackfruit kan namelijk wel tot 35 kilo wegen! In Nederland is het nog niet veelgebruikt, maar in o.a. Amerika maakt het nu zijn furore als vleesvervanger. In de Aziatische toko kan je jackfruit kopen. Je kan hem vers kopen, maar ook in blik kan je ze krijgen – en die zijn prima. Aroy-D of Sunlee zijn voorbeelden van merken die je kan gebruiken.

Vlezige structuur
De vrucht wordt zo geprezen als vleesvervanger door de structuur die de jackfruit heeft. Die lijkt namelijk veel op pulled pork of pulled chicken. Daarnaast neemt het vruchtvlees heel goed smaak op, waardoor je hem heel goed kan kruiden of met sauzen. Daarnaast is jackfruit een bron van vezels, zetmeel, vitamine B6 en C en kalium. Ook heel voedzaam dus! Ideaal dus ook voor flexitariërs of vegetariërs die graag nog iets eten wat op vlees lijkt!

Bereiding
Jackfruit kan je rijp en (gekookt) onrijp eten. Als je ze in blik koopt, kan je kieze uit gele en young green jackfruit. De gele is rijp en is heel zoet van smaak – hij staat dan ook op siroop – en daarmee lekker voor desserts. De groene jackfruit moet je gebruiken voor hartige gerechten, als je hem dus als vleesvervanger wil gebruiken. Deze is nog onrijp en heeft daarom de vlezige structuur en is nog redelijk neutraal van smaak. De young green jackfruit staat op water of ‘brine’ (zout water). En met deze kan je de lekkerste pulled jackfruit! De harde stukjes van het vruchtvlees snijd je af, zodat je alleen het zachte deel overhoud. Dat kan je uit elkaar trekken, waardoor je het pulled effect krijgt. Dat bak je vervolgens gekruid in de pan, om het daarna nog in de oven te doen. Helemaal niet moeilijk dus! Een recept van vegan barbecue pulled pork vind je op o.a. Gewoon Lekker Groen. Of denk aan vegan Jackfruit tortilla’s:

Had jij al van jackfruit als vleesvervanger gehoord? Of heb jij er een gerecht mee gemaakt? Laat ons dan jouw reactie zien in een reactie op de website, Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto’s van de Jackfruit.

Summary
Jackfruit: de nieuwe vleesvervanger
Article Name
Jackfruit: de nieuwe vleesvervanger
Description
Steeds meer alternatieven worden er gezocht voor vlees. Er is nu een nieuwe vleesvervanger gevonden: jackfruit! Waarom en hoe je het eet, lees je hier.
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!