Beoordeel dit artikel

Ga je binnenkort op vakantie naar Indonesië? Zet dan deze vijf hoogtepunten van de Indonesische keuken op je lijstje. Deze lekkernijen vind je overal en wil je proeven 😉 De kruidige en soms zoete smaken komen terug in verschillende gerechten en verschillen per eiland. Ontdek Indonesisch streetfood!

De Indonesische keuken
De Indonesische keuken moet je niet verwarren met de Indische keuken. Wat de verschillen zijn tussen de Indonesische en de Indische keuken, lees je hier. De Indonesische keuken bestaat uit de smaken van vele eilanden, die allemaal hun eigen recepten kennen. Eerder vertelden wij je hier al alles over de Indonesische keuken. De gerechten worden met veel kruiden en specerijen bereid en ook in pit kunnen deze sterk van elkaar verschillen. De keuken kent veel invloeden vanuit andere keukens: de Chinese, de Indiase, de Arabische en ook de Nederlandse keuken.

Bir Pletok
De naam van het drankje Bir Pletok wordt letterlijk vertaald als Pletok bier. Het bevat geen alchohol, anders dan de naam doet denken. Bir Pletok wordt ook wel gezien als het nationale drankje van Indonesië! Waar je ook komt, de Bir Pletok zal nooit hetzelfde smaken. Hoewel de receptuur bestaat uit een combinatie van kruiden en specerijen, heeft iedere familie een eigen recept. Vaak vind je in deze receptuur wel gember en citroengras terug!

Jackfruit & Doerian
Probeer ook zeker nangka, of zoals we ‘m in Nederland kennen: jackfruit! De vleesvervanger van het moment vindt zijn oorsprong in Zuid-Oost Azië. Eerder vertelden we je hier alles over de jackfruit, zijn bereidingswijze én waarom wij zo fan zijn van deze vrucht. Ook in de Indonesische keuken is jackfruit niet weg te denken, zo vormt het de basis van de vega(n) variant op de Indonesische rendang. Naast jackfruit is de doerian misschien wel de meest bekende vrucht én wel om deze reden: doerian staat beter bekend als ‘de stinkvrucht’. De vrucht stinkt namelijk zo erg, dat de hotels in Indonesië een verbod op de doerian hebben uitgeroepen en deze het hotel niet in komt. De geur van de vrucht ruik je namelijk van een flinke afstand. Laat je niet afschrikken door de geur, doerian heeft een bijzondere smaak en is zeker de moeite om te proberen! In de Indonesische keuken kom je o.a. doerian jus (sap van doerian als verfrissend drankje), doerian soep, lempok doerian (een zoet snoepje), doerian ijs en doerian pannenkoekjes tegen.

Kue en spekkoek
Kue dat in het Indonesisch cake betekent, zie je overal in verschillende vormen, kleuren en smaken. Onze drie favorieten kue pukis, kue lapis en spekkoek lichten we kort even toe. Te beginnen met spekkoek, die tegenwoordig onderdeel is van de Indonesische keuken, maar het is ontstaan in de Indische keuken. Spekkoek wordt ook wel ‘duizendlagencake’ genoemd, door zijn mooie lichte en donkere lagen waaruit de cake is opgebouwd. Spekkoek vind je in alle smaken: traditioneel, pandan, amandel, kokos, banaan, niets is te gek. Mijn persoonlijke favoriet: pandan (met mooie groene laagjes)! Zelf spekkoek maken? Wij delen hier het recept. De volgende zoete snack die je wilt proberen is Kue pukis: halfronde cakejes met kokosmelk. Kue pukis zal je tegenkomen in twee varianten: gestoomd en gebakken. Beide erg lekker, de gestoomde variant is erg fluffy en de gebakken kue pukis een klein beetje crunchy. De laatste cake is kue lapis: stoomcake met laagjes. Kue lapis is gemaakt van santen en tapioca- of rijstmeel en heeft een zachte en kleverige structuur. Wat de cakejes allemaal gemeen hebben, is dat ze erg zoet zijn maar ook verslavend lekker!

Saté
Saté is van oorsprong een Indonesisch en Maleisisch gerecht, bestaande uit stukjes vlees op een dun spiesje gemaakt van hout of bamboe. Wij weten natuurlijk dat je van tofu of tempé ook heerlijke vega(n) spiesjes kunt maken en dat gaan wij deze zomer ook zeker doen 😉 Het gerecht saté is bij ons vooral populair geworden, dankzij de vroegere koloniale banden met Indonesië. Let wel, Indonesische saté is anders dan de saté die wij in Nederland kennen en vaak geserveerd wordt met een flinke lepel pindasaus. Indonesische saté wordt vaak gemarineerd op basis van ketjap manis, sambal, knoflook, bruine suiker, komijnzaad, gember, laos en korianderzaad. Heb je inmiddels trek gekregen in saté? Probeer dan eens dit recept voor vegetarische sate tahu ponorogo.

Tjendol
Kokosmelk met Tjendol, ook wel Cendol, is een zoet dessert in de vorm van een drankje dat koud geserveerd wordt. Kenmerkend zijn de groene druppels, balletjes of sliertjes die in de koude drank drijven. De groene druppeltjes worden gemaakt op basis van rijstmeelgelei en pandansiroop (groene kleur). Het tjendolbeslag wordt door een soort vergiet gedrukt en vervolgens opgevangen in een kom met ijswater, waardoor de tjendol direct stolt. De drank zelf is gemaakt van kokosmelk en een suikerstroop op basis van bruine bastardsuiker of palmsuiker. Giet voor Tjendol kokosmelk en suikerstroop in een glas, voeg de tjendoldruppeltjes toe en geniet direct van dit koude dessert.

Met dank aan Shutterstock voor de foto van kue lapis door Rikkha Stya, de foto vind je hier

Wat is jouw favoriete Indonesische gerecht? Verras ons met een foto van jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Summary
5 hoogtepunten uit de Indonesische keuken: de streetfood editie
Article Name
5 hoogtepunten uit de Indonesische keuken: de streetfood editie
Description
Wij delen 5 hoogtepunten van de Indonesische keuken. Deze lekkernijen vind je overal en dit street food wíl je proeven ;-) Ontdek Indonesisch streetfood!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!