Print Friendly, PDF & Email
4.3/5 - (9 stemmen)

Iedere zondag deelt Karin Lambrechtse, professioneel danseres en diëtist in opleiding, een slim sportrecept met ons uit haar boek SPORTables, dat vol staat met sportsnacks waar je écht iets aan hebt. Deze week: super snelle limoen-maanzaadrepen (met vanille vla!), deze maak je in minder dan 10 minuten! Hierna heb je een ideale after-workout-snack. Benieuwd naar Karin’s eigen sportverhaal? Lees het hier.

De smaak van New York
Limoen-maanzaad oftewel Lemon-Poppyseed: een klassieke combinatie. Toen ik in de ‘recepten-ontwerp-fase’ zat voor mijn sportkookboek SPORTables kwamen er allerhande ideeën en combinaties voorbij. Sommigen haalden het boek, anderen sneuvelden halverwege. Maar, dat deze combinatie verwerkt moest worden in een recept was zeker! Deze limoen-maanzaad eiwitrepen doen me denken aan de zomer, maar vooral aan New York. Één van mijn favoriete steden en must visit. Toen ik 18 was, kwam ik er voor het eerst. Ik weet nog goed dat ik in de taxi zat vanaf het vliegveld en ineens die oh zo beroemde skyline op me af zag komen. Inclusief de Twin Towers die er toen nog stonden… Die paar minuten waren absoluut overweldigend.

In 2005 heb ik een aantal maanden vertoefd in The Big Apple vanwege het volgen van een summer-school (ballet en moderne danslessen). Ik logeerde bij vrienden, kennissen, een choreograaf en in een hostel. Genieten! Het jaar daarna werd het nog gaver. Ik danste toen bij het dansgezelschap Introdans en we gingen op tournee naar NY. Optreden in een van de theaters op Broadway. A dream come true! Tussen de voorstellingen door ging ik met mijn collega’s vaak even naar de Starbucks: pauze en koffie met iets lekkers. Dat was toen zo bijzonder! De Starbucks had je toen nog bijna nergens. Ik nam dan steevast een ‘grande latte’ met een Lemon-Poppyseed Muffin. MMM! De smaak, die combinatie is bij mij dus voor altijd gekoppeld aan New York City. Ik houd van The Big Apple in al z’n chaos en doen. Nog steeds is het een droom van me om er een half jaar te gaan wonen en werken. Wie weet. Ooit. 

Maanzaad een doping valkuil?
Afgelopen zomer ging ik mee op trainingskamp naar Portugal met enkele profwielrenners. Zij waren zich aan het voorbereiden op de spelen in Rio en ik verzorgde en maakte alle voeding. Nu dacht ik alles wel in de smiezen te hebben met doping en voeding, maar, zo riep één van de renners mij: kijk je uit met die maanzaadjes? Straks testen we nog positief! Uhhhm. Gelijk ben ik het internet opgedoken om dat eens uit te pluizen. Wat blijkt: na het eten van maanzaad kunnen sporters inderdaad positief getest worden op doping. Hoe dat kan? Maanzaad is een papaversoort dat kleine hoeveelheden morfine en morfine-achtige stoffen bevat. Hierdoor kan de consumptie van maanzaad leiden tot een positieve dopingcontrole op morfine. Tot 48 uur na de inname van een grote hoeveelheid maanzaad kan deze grenswaarde overschreden worden. Tja, wat is dan een grote hoeveelheid vraag je je af. Helaas is het onmogelijk om aan te geven hoeveel gram een sporter precies kan eten om “veilig” een dopingcontrole te doorstaan. Dit komt doordat ieder lichaam anders is en de papaver anders (sneller/trager/beter) verteert. Ook is het van de buitenkant niet vast te stellen hoeveel actieve stof er in de maanzaadjes zitten; dit wisselt per merk en per batch, want het zijn immers natuurproducten. In het algemene wordt gesteld dat je in de gevarenzone komt als je twee gram of meer maanzaad eet. Dit betekent dat een bolletje met maanzaadjes eten geen probleem is. Maar, als een plak cake of een muffin propvol kleine zwarte zaadjes zit en je eet er twee, dan is een positieve plas niet uit te sluiten. Omdat er bij controle achteraf niet kan worden vastgesteld of de positieve uitslag is veroorzaakt door maanzaad of door morfine-gebruik, zal er een tuchtzaak volgen. En dus liet ik dit recept in Portugal mooi achterwege! (Jammer, dat wel, want ze zijn zo lekker). Voor jullie zullen de reepjes denk ik geen problemen opleveren 🙂

Wist je dat…

 • De maanzaad die wij kennen is zwart, of eigenlijk blauw. Maar er bestaat ook wit en grijs maanzaad.
 • Wist jij dat maanzaad uit de slaapbol van de klaproos wordt gewonnen? Juist ja, die rode wilde bloemen op een lange dunne stengel die je vindt langs de kant van de weg, in een weiland of bloemenveld!
 • Maanzaadjes kunnen wel 8 jaar vruchtbaar blijven onder de grond om vervolgens ineens tot bloei te komen.
 • In sommige landen is het verboden maanzaad in te voeren, bij je te hebben en/of te verkopen. Zoals in Singapore en Saoedi Arabië.
 • 1 gram = ongeveer 3300 maanzaadjes

RECEPT: limoen-maanzaadrepen
Smaak: fris romig
Wanneer eten: na het sporten
Goed voor: 6 repen
Maaktijd: 10 minuten
Allergenen: zaden, noten, lactose, gluten

Ingrediënten

 • 50 gram amandelmeel
 • 50 gram kokosmeel
 • 2 scoops eiwitpoeder vanille (50 gram) of bijv. soja eiwitpoeder of zelfgemaakt eiwitpoeder.
 • 1 eetlepel maanzaad
 • 8 á 10 eetlepels vanillevla (aardbeienvla kan ook)
 • sap van 1 limoen (of roosvicee ferro)
 • 3 eetlepels (spelt)stroop of ander zoetmiddel (50 gram)

Bereidingswijze
Doe beide meelsoorten in een kom en meng dit met het eiwitpoeder en maanzaad. Voeg de vanillevla, limoensap en speltstroop toe en roer / kneed alles tot een mooi deeg. Het deeg hoort redelijk droog te zijn, maar als het niet één geheel wordt, kun je nog wat vla toevoegen. Vorm 6 repen van het deeg en bewaar ze in de koelkast tot na het sporten. Eet deze repen binnen twee dagen op. 

Voedingswaarde
PER REEP (60 GRAM): KCAL 145 | VET 6,4 GR | V.VET 0,9 GR | KOOLHYDRATEN 8,5 GR | EIWIT 9,8 GR | VEZELS 4,8 GR | NATRIUM 8,8 MG

Next up: Sport Oreo’s! YUM!

Ben jij ook een actieve sporter en vind je het een uitdaging om de juiste voeding te vinden? Heb jij deze sportsnack geprobeerd? Laat het ons weten in een reactie, of via Facebook, Instagram of Twitter. We horen jouw verhaal graag!

Summary
recipe image
Recipe Name
Sportsnack: limoen-maanzaadrepen als after-workout-snack
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)