...

5 x wat je moet weten over wijn uit de Franse Languedoc

door | 8 sep 2018 | Wijn, Wijn van de maand

Print Friendly, PDF & Email

De komende maanden gaat vinoloog Remy Tolk in samenwerking met Wine & Roses ons meer leren over de bekende Franse wijngebieden! Vandaag bespreken we alles wat je moet weten over wijn uit de Franse Languedoc. Hét gebied voor liefhebbers van karaktervolle rode wijnen. Lees hier alles over het gebied, de wijn en heerlijke recepten voor erbij!

Ligging aan zee
Languedoc is het noordelijke deel van Languedoc-Roussillon, een groot wijngebied dat ligt aan de Middellandse zee (lokaal Golfe du Lion genoemd). Het is een warm gebied met een enorme kustlijn en heel veel wijngaarden. Languedoc is een razend populaire vakantiebestemming. Er zijn veel campings en hotels in het binnenland en aan de kust. Er groeien overal typerende, lage struikgewassen dat men garrigue noemt. Het geurt heerlijk naar onder andere lavendel. Deze geuren zijn soms ook in de wijn terug te vinden!

Moderne etiketten
Er komen uit Languedoc veel monocépage wijnen van import druiven. Dit zijn wijnen die van één druivenras worden gemaakt. Er komen steeds meer witte wijnen vandaan zoals de chardonnay en sauvignon blanc, maar ook rode wijn van merlot is uit dat gebied afkomstig. Deze wijnen hebben vaak moderne, pakkende etiketten met bijvoorbeeld een tekening erop. Het zijn zeker niet de geijkte ouderwetse etiketten van vroeger, met een kasteeltje erop!

Veel rood of fris wit
Er komt voornamelijk rode wijn uit de Languedoc. Toch zijn er ook heerlijke witte wijnen. Een lekkere frisse witte wijn die daar vandaan komt is de Picpoul de Pinet, dit gebied ligt aan het prachtige étang de Thau, een groot meer vlak langs de kust.

Karaktervolle rode wijn
De traditionele blend voor rode wijnen is gemaakt van inheemse rassen zoals carignan, grenache, syrah en mourvèdre. Hier houdt men gelukkig ook nog aan vast, want deze wijnen hebben een speciaal karakter dat je nergens anders in Frankrijk tegen komt. Deze traditionele Languedoc wijnen smaken naar zwart fruit, een beetje droppig en vaak kruidig. De wijnen hebben een zwoel karakter. De syrah – met zijn zuren – geeft frisheid en kracht aan de wijn. Je moet hem licht koelen, want hij is het lekkerst op een graad of 16. De wijn is erg goed te combineren met een bonenschotel of bij de BBQ!

Een typische Languedoc wijn: La Closeraie
Faugeres Rouge ‘La Closeraie’ uit 2016 is een prachtig voorbeeld van een typische rode Languedoc wijn. Zoals we hopen van de Languedoc, is deze wijn gemaakt van een blend van grenache, carignan, mourvèdre en syrah. Als je de wijn opent, ruik je direct de kruidigheid en een hint van tabak. Stevig en stoer! Als je de wijn proeft, ontdek je diep rood fruit: pruimen, bramen en de nodige tannines. Met zijn body en aardsheid, gaat de wijn goed samen met herfstig comfort food. Denk bijvoorbeeld aan een fijn gerecht met zoete aardappel. Heerlijk om de herfst mee in te luiden!

Zoete aardappel soep met granola

Zoete aardappel-chili schijfjes

Gevulde zoete aardappel Chicken Style met zwarte bonen en paprika

The Green Kitchen at Home: Midden-Oosterse wraps met zoete aardappel

TASTY & EASY: Mexicaanse stoofschotel met zoete aardappel

Ben jij ook zo dol op Languedoc wijnen? Wat vind je er van en bij welke gelegenheid drink je de wijn? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de rode druiven, gemaakt door Paul Atkinson. Je downloadt de foto hier.

Summary
Wat je moet weten over wijn uit de Franse Languedoc
Article Name
Wat je moet weten over wijn uit de Franse Languedoc
Description
Vinoloog Remy Tolk bespreekt verrassende feitjes over wijn uit de Franse Languedoc. Hét gebied voor liefhebbers van karaktervolle rode wijnen.
Author
Remy Tolk

Remy Tolk

Vinoloog at Remy Tolk
Remy is al ruim 30 jaar vegetariër en docent gastronomie aan de Hotelschool Amsterdam. Dankzij zijn werk in de horeca ontwikkelde hij een passie voor wijnen en is inmiddels trots vinoloog van de Wijnacademie. Als docent kan hij dan ook als geen ander de soms ingewikkelde en ietwat elitaire wijntermen in normale taal aan liefhebbers uitleggen. Want wijn is van iedereen en moet vooral lekker zijn, aldus Remy!
Remy Tolk

2 Reacties

  1. S. Lhachmi

    Leuk artikel. Een zeurdingetje: In de zin “Dit zijn druiven die van één druivenras worden gemaakt”, moet “druiven” natuurlijk “wijnen” zijn.

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi S.Lhachmi, scherp! Dankjewel, aangepast! Groetjes, Lieske

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt