De komende maanden gaat vinoloog Remy Tolk in samenwerking met Wine & Roses ons meer leren over de bekende Franse wijngebieden! Vandaag bespreken we verrassende feitjes over de Franse Roussillon. Hét gebied voor liefhebbers van kruidige rode wijnen. In dit artikel leer je alles over het gebied, de wijn en geven we heerlijke recepten voor erbij!
Frans of Spaans?
De Roussillon is het zuidelijke deel van Languedoc-Roussillon. Roussillon grenst aan de Middellandse Zee (Golfe du Lion) en de Pyreneeën. Het is in het zuiden en landinwaarts bergachtig. Roussillon ligt dan wel in Frankrijk, maar is eigenlijk meer Catalaans dan Frans. Je ziet er bijvoorbeeld veel tweetalige plaatsnaamborden. In Roussillon hebben de inwoners een eigen taal, cultuur en keuken. Ze voelen zich niet Frans maar ook niet Spaans! Ze hebben een heel eigen identiteit, net zoals hun wijnen.
Wijnschuur van Frankrijk
De gebieden Languedoc en Roussillon zijn samen de grootste wijnleverancier van Frankrijk. Een oude bijnaam van de twee samen is “de wijnschuur van Frankrijk”. Er wordt al jaren hard gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit. Dit gaat heel goed! Vooral de kinderen van de traditionele wijnmakers gebruiken moderne technieken om de wijnstijlen te veranderen.
2500 zonuren per jaar
Het is erg warm en droog in de Roussillon, er zijn ruim 2500 zonuren per jaar (1500 in NL). Daarnaast is de stad Perpignan is de warmste van Frankrijk! Er valt weinig regen en het is dus ook niet een heel groen gebied. Dit zonnige klimaat betekent automatisch dat er vooral rode wijn wordt gemaakt. Blauwe druiven kunnen beter tegen droogte en zon. Daarnaast hebben ze ook meer zon nodig om rijp te worden dan witte druiven.
Specialiteit: Banyuls
Banyuls is de beroemdste wijn van het gebied. Het is een rode dessertwijn van het type Vin Doux Naturel. Deze wijn wordt de Franse port genoemd. Het combineert prachtig met chocolade en zwaardere desserts. Voor optimaal resultaat moet je hem koelen naar eigen smaak tussen de 12 en 16 graden. De fles kan dankzij de conserverende werking van de suikers en alcohol makkelijk een paar weken openstaan en hoeft dus niet direct op. Als dat je lukt 😉
Kruidige rode wijnen
De rode wijnen van de Roussillon hebben een kruidig karakter, zijn donker van kleur en hebben veel smaak. Je proeft vooral zwart fruit zoals bramen en blauwe bessen. De wijnen krijgen ook vaak houtopvoeding, waarbij ze worden opgeslagen in een eikenhouten vat. Rode wijn uit Roussillon heeft veel smaak en kracht!
Typisch Roussillon: Singla La Matine
Singla La Matine uit 2016 is een prachtig voorbeeld van een typische rode Roussillon wijn, verkrijgbaar bij Wine & Roses. Hij is gemaakt van 60% grenache en 40% syrah. De grenache druif maakt de wijn fruitig en soepel, de syrah geeft kruidigheid, tannines en zuren. Als je hem opent, ruik je een kruidige aardse wijn met tonen van zwavel en cacao. Als je hem proeft, dan blijft hij dankzij de grenache naast stevig ook sappig, met veel fruittonen en medium zuren. Deze wijn kan flink wat hebben, denk bijvoorbeeld aan ook flink kruidige gerechten. Wij combineerden hem met mooie herfstige rode biet gerechten.
Ben jij ook zo dol op kruidige Roussillon wijnen? Wat vind je er van en bij welke gelegenheid drink je de wijn? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!
Dank aan Shutterstock voor de foto van een wijngaard in de Roussillon door PHB.cz. Je downloadt de foto hier.
0 reacties