5 tips om duurzamer te koken
Vince Fajardo

5 tips om duurzamer te koken

woensdag 05 maart 2025
Op onze blog zijn natuurlijk allerlei vega(n) recepten te vinden die je een heel eind op weg helpen om duurzamer te koken. Naast het koken zonder vlees, vis en (eventueel) andere dierlijke producten, zijn er nog meer stappen die je kunt zetten om te verduurzamen in de keuken. In dit artikel geven wij jou graag vier tips om nog duurzamer te koken!

1. Voorkom onnodige voedselverspilling


Het klinkt heel vanzelfsprekend: zo min mogelijk eten weggooien en niet meer eten bereiden dan nodig is. Toch wordt er ook vaak onbewust voedsel verspild. Zo worden vaak schillen van groente en fruit weggegooid, terwijl deze heel goed te gebruiken zijn in gerechten. Zonde toch? Ze zitten ook nog eens boordevol vezels en vitamines! Denk aan de schil van wortels, appels en peren, maar ook de schil van een kiwi en het kroontje van een aardbei. Deze zijn gewoon eetbaar!


Eet je je groentes toch liever zonder schil? Gooi de schil niet weg, maar bewaar restjes groente in de vriezer en trek hier een bouillon van. Super duurzaam en je bespaart ook nog eens geld! Mocht je je afvragen hoe je minder voedsel kan verspillen tijdens het koken? Op onze blog hebben wij recepten om je te inspireren. Kijk bijvoorbeeld hier voor een heerlijke salade met geroosterde bloemkoolbladeren en hier voor noedels waarin we de stam van een broccoli gebruiken. Koken zonder food waste!

2. Dubbelcheck of het product echt weg moet


Naast dat we vaak niet het hele product gebruiken, hebben wij ook de neiging om producten te snel weg te gooien als ze eigenlijk nog prima te gebruiken zijn. Brood is een product dat snel wordt weggegooid als het niet meer vers is. Het is zelfs het meest verspilde voedselproduct in Nederland. Alle Nederlandse huishoudens gooien namelijk gemiddeld zo’n 2,5 miljoen broden per week weg! Je brood invriezen na aankoop is natuurlijk een goed idee om het vers te houden.


Zit je toch met droog brood? In sommige gerechten werkt droog brood juist super goed! Bijvoorbeeld bij deze gepaneerde tofu gemaakt met oud brood. Ook overrijpe bananen werken heel goed in veel bakrecepten omdat ze juist lekker zoet zijn en ze een fijne structuur hebben. Gooi je bruine bananen dus niet weg maar gebruik ze bijvoorbeeld in dit bananenbrood. Of snijd ze in stukjes en bewaar ze in een bakje in de vriezer voor smoothies of bananenijs!  

3. Bespaar energie tijdens het koken


Er zijn veel manieren om energie te besparen tijdens het koken. Verwarm de oven bijvoorbeeld niet langer voor dan nodig is en zet de oven iets eerder uit om het gerecht nog verder te laten garen in de warmte van de oven. Een goede manier om energie te besparen tijdens het koken is ook door niet te veel pannen te gebruiken, maar om bijvoorbeeld een eenpansgerecht te maken. Hier hebben wij een heerlijke pinda stoofgerecht dat in één pan te bereiden is, waardoor je je energieverbruik kan verminderen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee!  

4. Eet met het seizoen mee


Seizoensgebonden eten is goed voor het milieu doordat deze producten geen lange afstanden hebben afgelegd per vliegtuig, boot of vrachtwagen. Ook groeien deze producten in een voor hun geschikt klimaat waardoor ze meer voedingsstoffen bevatten dan wanneer ze uit een kas komen. Een belangrijk aandachtspunt is wel dat groenten en fruit uit Nederland niet altijd de beste keuze is. In Nederland wordt er veel groenten en fruit in kassen gekweekt, wat juist weer geen duurzame keuze is doordat deze kassen worden verwarmd en dat kost veel energie. In dit geval zijn tomaten van het land uit Spanje een bewuste keuze dan tomaten uit een Nederlandse kas.


Online zijn er veel seizoenskalenders te vinden zodat je een bewuste keuze kan maken met betrekking tot groente en fruit. Op deze manier probeer je misschien ook een groente uit die je normaal niet zou gebruiken! Op zoek naar seizoensgebonden recepten? Op onze blog zijn deze te vinden, zoals dit lenterecept met asperges of deze salade met vijgen voor in de herfst. Wees creatief in de keuken. ;) 

5. Kook slim door restwarmte te gebruiken


Je kunt energie besparen en duurzamer koken door slim gebruik te maken van restwarmte. Zet bijvoorbeeld je pasta, rijst of aardappelen enkele minuten voordat ze gaar zijn van het vuur en laat ze verder garen in het warme water met het deksel op de pan. Hetzelfde geldt voor stoofpotten en ovengerechten.

Doe jij een van deze duurzame tips al?

Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter! We zijn ontzettend benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Een " hooimadam" of hooikist gebruiken om stoofpot of soep in te garen

11:35 19 januari 2024

Hi Renate, Dankjewel voor deze tip! Zeker een goede. Mocht je geen hooimadam of hooikist hebben, kan het ook gewoon ouderwets onder je dekbed. Liefs, Karlijn

11:35 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.