Na alle informatie over Ayurveda en de drie verschillende dosha’s Vata, Pitta en Kapha met hun voeding- en leefstijladviezen, ga ik nu concreter in op de vraag: hoe kan ik mijn eetpatroon afstemmen op mijn dosha? Door voorbeeldrecepten voor ontbijt, lunch en diner laat ik zien hoe je door middel van een maaltijd en het gebruik van kruiden je constitutie weer in evenwicht brengt. We beginnen bij het ontbijt!
Ontbijt: algemeen
In het algemeen is de volgende regel belangrijk: Neem de tijd om rustig te eten. Als je daar de tijd niet voor hebt, zorg er dan voor dat je een kwartiertje vroeger opstaat. Je zult merken dat na zo’n relaxed begin het verdere verloop van de dag heerlijk is. Vooral nu het voorjaar is begonnen en de vogels al vroeg beginnen te fluiten, is de vroege ochtend de mooiste, meest sattvische tijd van de dag. Een andere belangrijke regel is: eet nooit als de vorige maaltijd nog niet volledig verteerd is. Na een late, zware avondmaaltijd heb je vaak de volgende ochtend nog niet alles verteerd. Je hebt dan vaak nog geen trek. Eet dan ook niet. Wel kun je wat drinken en later op de ochtend tijdens een pauze wat lichts eten, zoals wat fruit of een cracker. Natuurlijk is een goede, volledige lunch op dit soort dagen wel wenselijk.
Ontbijten per dosha
Vata: voor Vata is regelmaat erg belangrijk. Eet daarom indien mogelijk elke dag op hetzelfde vaste tijdstip. De snelle en bewegende kwaliteiten van Vata zorgen voor onregelmatigheid. Door je maaltijden op een vast tijdstip te gebruiken, krijg je regelmaat krijgt in dit patroon. Een Vata kan doorgaans een gemiddeld ontbijt nemen en later op de ochtend een tussendoortje, zoals fruit, een handje amandelen of een paar dadels.
Pita: voor Pita is het wenselijk om goed te ontbijten, de spijsvertering werkt sterk bij een Pitta en hij verbrandt dus goed. Ook een Pitta kan, als hij/zij dat wil, een tussendoortje nemen rond half elf/elf uur. Dit zorgt ervoor dat je genoeg energie hebt en makkelijk door kunt tot half één/één uur.
Kapha: voor Kapha ligt het wat anders. De Kapha-tijd begint bij zonsopgang, daarom is rond 7.00 uur de spijsvertering lager. Dit maakt een ontbijt niet echt noodzakelijk. Bij deze personen gaat alles wat rustiger, daarom moeten ze pas gaan eten als ze echt trek hebben. Dat is vaak in de loop van de ochtend. Fruit tussen 10.00-11.00 is wel aan te bevelen, en dan rond 13.00 uur een gewone, gemiddelde lunch.
Ontbijt-ideeën
Brood met beleg: Als ontbijt geldt voor alle drie de dosha’s: neem geen witbrood, maar kies volkoren- of zuurdesem brood. Verder roggebrood, volkoren knäckebröd of toast. Alle graan- en meelproducten moeten bij voorkeur volkoren zijn: met kern en vezel. Gebruik biologische roomboter als je boter wilt gebruiken. Neem als beleg fenegriek- of komijnkaas, honing, notenpasta, ei (2 à 3 per week), jam zonder kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Of ga voor plakjes appel, radijs, tomaat en komkommer, met een beetje verse kiemen. Deze bevatten veel anti-oxidanten.
Granenpap: met de juiste aanpassingen is pap als ontbijt geschikt voor alle drie de dosha’s. Wanneer je havermoutpap met volle melk eet en je voegt er verwarmende kaneel, gember, kardemom en wat amandelen toe is het een perfect ontbijt voor Vata. Maak je deze pap met gerst, spelt of kamut en laat je de verwarmende kruiden (behalve de gember) eruit dan werkt het verkoelend en spijsverteringsbevorderend en is het goed voor Pitta. Voor Kapha neem je niet de
Muesli: een heerlijk begin van de dag is natuurlijk ook een zelf samengestelde muesli. Toch moet je in de Ayurveda met muesli een beetje opletten. Voor Kapha is de droge, lichte muesli een goede keuze, maar voor Vata moet de muesli geweld zijn in wat lauwwarm water. Voor Pitta en Kapha werkt yoghurt bovendien verhogend en verwarmend dankzij de zure smaak en kan constipatie en ama (onverteerde voedselrestjes) veroorzaken. Daarom wordt geadviseerd om te kiezen voor zachte biogarde yoghurt en deze idealiter 1:1 te verdunnen met water. Vervolgens kan je
de drank – afgestemd op je dosha – weer zoeten en kruiden met bijvoorbeeld gember, kardemom, kaneel, kokosbloesemsuiker, rozenwater en honing. Zo kan muesli met wat aanpassingen voor iedere dosha geschikt zijn als ontbijt.
Ontbijtrecepten per dosha
Hieronder staan nog wat ontbijtrecepten afgestemd op de drie dosha’s. Je begrijpt dat als je gaat variëren met andere soorten fruit, kruiden of meelsoorten je deze verschillende recepten ook kunt gaan gebruiken voor andere constituties. Experimenteer en varieer dus zo veel je wilt!
Vata
- 27 March 2014
Vata: rijst-ontbijt Kheer
Dit Indiase rijstontbijt, ook wel Kheer genoemd, is helemaal afgestemd op de Vata dosha
- Sylvia Kuperus
Pitta
- 27 March 2014
Pitta: flensjes met appel-vijgen-moes
Hoewel zeer modern, is dit heerlijke ontbijt helemaal afgestemd op de Pitta dosha
- Sylvia Kuperus
Kapha
- 27 March 2014
Kapha: fruitsalade met honing-gember dressing
Deze heerlijke, zoete fruitsalade is perfect afgestemd op de Kapha dosha
- Sylvia Kuperus
Meer Ayurvedische ontbijtinspiratie Meer ontbijtinspiratie? Dat kan! Enkele van deze recepten zijn van Rada Meursing, bij wie ondermeer Ayurvedische kookworkshops en cursussen gegeven worden. Kijk op www.kookstudio.net voor extra informatie en meer Ayurvedische recepten. Door gastblogger Sylvia Kuperus www.agnifabriek.nl
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
6 Reacties
Hey Silvia, Een van de artikelen gaf aan dat fruit beter niet gecombineerd kan worden. Wordt daarmee ook bedoeld verschillende fruitsoorten niet met elkaar? Of alleen geen fruit met andere groepen. In de ontbijt-ideeën staat als optie brood met plakjes appel, tomaat en kiemen, en ik zie op een van de foto's ook banaan met pecannoten en cranberries. Dit zijn dus wel combinaties met fruit en andere groepen.. Ook las ik dat je absoluut niet moet eten wanneer de vorige maaltijd nog niet helemaal verteerd is, maar een stuk verderop lees ik: 'Ook een Pitta kan, wanneer er behoefte aan is, een tussendoortje nemen rond 10.30-11.00 uur. Dan blijft het kacheltje goed branden en kun je makkelijk door tot 12.30-13.00 uur.' Zou je deze dingen kunnen verhelderen? :) Alvast bedankt! Groetjes, Aukelien
12:21 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Brood met appel? In Ayurveda geven ze juist aan appel met deze koolhydraat te vermijden. Juist een appel min een half uur eerder eten dan de boterham.......
12:21 19 januari 2024Hey Silvia, Een van de artikelen gaf aan dat fruit beter niet gecombineerd kan worden. Wordt daarmee ook bedoeld verschillende fruitsoorten niet met elkaar? Of alleen geen fruit met andere groepen. In de ontbijt-ideeën staat als optie brood met plakjes appel, tomaat en kiemen, en ik zie op een van de foto's ook banaan met pecannoten en cranberries. Dit zijn dus wel combinaties met fruit en andere groepen.. Ik ben benieuwd hoe dit zit! Ik hoor graag van je :) Groetjes, Aukelien
12:21 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Dankjewel!
12:21 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hallo, en hoe weet ik welk type ik ben ? hartelijke groet, ann
12:21 19 januari 2024Dag Ann, in de eerdere Ayurveda artikelen staat een omschrijving voor de verschillende doshas. Als je het echt wil weten met toelichting raad ik je aan om een consult bij Sylvia aan te vragen :-) hartelijke groet, Isabel
12:21 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.