Print Friendly, PDF & Email

Het blijft een interessante vraag: leven vegetariërs langer dan mensen die gewoon vis en vlees eten? Er is al vaker aangetoond dat het antwoord ‘ja’ is. Mensen met een vegetarisch eetpatroon leven over het algemeen gezonder én langer. Maar waarom is dit zo?

Uit onderzoek van de Loma Linda universiteit in Californië onder meer dan 73.000 mensen bleek dat vegetariërs 12% minder risico lopen op overlijden dan niet-vegetariërs. Het is natuurlijk leuk om te weten waarom dit zo is. Een vegetarische levensstijl bevordert en behoudt je gezondheid en dat zorgt ervoor dat je langer leeft.

Minder kans op hartziektes en -falen
In 2013 toonde een studie onder 44.000 personen aan dat vegetariërs 32 procent minder kans hebben om een hartziekte te ontwikkelen. Het risico op bijvoorbeeld een hartaanval is 37% lager bij mannelijke vegetariërs dan bij mannelijke niet-vegetariërs. Mensen die rood en bewerkt vlees eten hebben überhaupt meer kans op hartfalen. Doordat er veel cholesterol en verzadigde vetten in vlees zitten, raken aderen sneller verstopt.

Meer weerstand
Omdat je als vegetariër vlees en vis vervangt door bijvoorbeeld groente, aardappels en fruit krijg je meer vitamine C binnen dan de gemiddelde eter. Vitamine C beschermt lichaamscellen en houdt je weerstand op niveau. Met een sterke weerstand voel je je beter en wordt je minder snel ziek.

Minder kans op overgewicht
Met een vegetarisch dieet maak je drie keer minder kans op overgewicht. Dit komt door de inname van veel groente en geen vlees bijvoorbeeld, waardoor je minder behoefte hebt aan suiker. Dat betekent niet dat je nooit suiker eet natuurlijk, want wie geniet er af en toe niet van een romige limoenmousse of een goed stuk perentaart?

Minder risico op diabetes
In een Zweeds-Amerikaans onderzoek onder 773 mensen bleek dat vegetariërs minder risico lopen op diabetes dan vleeseters. Het eten van veel groente, fruit en noten houdt de metabolische functies van het lichaam in balans en verkleint de kans op diabetes.

Blij en tevreden
Vegetariërs zijn blijer! Tevreden mensen leven langer omdat zij minder stress en depressies ervaren. Tijdens een onderzoek in 2012 werd een grote groep mensen in drieën verdeeld. Elke groep kreeg een ander dieet: alleen vlees, alleen vis en alleen vegetarisch. Na twee weken bleek dat de mensen met het vegetarisch dieet meer verbetering in hun humeur vertoonden, dan de mensen in de andere groepen. Logisch, want wie wordt er niet gelukkig van een heerlijke hartige worteltaart of de dag starten met wortel-banaan-kokosbrood?

Breng je levensstijl over
Uit het onderzoek van Loma Linda University kwam ook naar voren dat de uitstoot van broeikasgassen bij een vegetarisch dieet 33% minder is dan bij andere levensstijlen. Gezonder leven en een gezondere wereld dus. Dat gun je iedereen! Mooie redenen om onze eetgewoontes over te brengen op anderen. Een paar manieren hoe je dit kunt doen:

  • Nodig je vrienden wat vaker uit voor een zelfgemaakt diner. Laat hen zien dat er geen vlees of vis op het menu hoeft te staan om geweldig te smikkelen. Kijk eens rond tussen de recepten voor ideeën.
  • Thuis eet iedereen wat de pot schaft. Als je thuis voor iedereen vegetarisch kookt, dan gaan ze er vanzelf van houden toch?
  • Spread the love! Houd je favoriete recepten bij op een blog of maak een receptenboekje als verjaardagscadeautje voor anderen.
  • Vertel mensen over de vele voordelen van jouw dagelijkse maaltijden. Dit geeft mensen inzicht en stof tot nadenken.
  • En als je dan uiteindelijk op 100-jarige leeftijd overlijdt, kun je jouw gezonde levensstijl ook post mortem nog doorgeven. Maak van je afscheid een uitgebreid vega-feestje! Zorg dat je een uitvaartverzekering hebt, dan zijn je de kosten gedekt.

Heb jij bijzondere of grappige manieren waarmee je anderen kan laten zien dat vegetariër zijn vele voordelen kent? Deel deze dan in de reacties.

Summary
Leven vegetariërs langer?
Article Name
Leven vegetariërs langer?

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!