...

Ontdek alles over de verschillende vormen pasta

door | 15 aug 2023 | De Hippe Vegetariër, Pasta, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Pasta, pasta, pasta – het ultieme comfort food waar we allemaal zo dol op zijn! Of je nu een carb-liefhebber bent of gewoon graag lekker eet, pasta is een veelzijdig ingrediënt dat je smaakpapillen keer op keer laat juichen. Dus, vandaag nemen we jullie mee in de wereld van pasta en ontdekken we de verschillende vormen van deze heerlijke deegwaren. Want, er zijn nogal wat pastavormen!

 

Spaghetti

Laten we aftrappen met een klassieker onder de pastavormen – spaghetti! Lang en dun, als dansende slierten op je bord. Spaghetti vindt zijn oorsprong in Zuid-Italië, waar het wordt verondersteld te zijn geïnspireerd door de dunne, lange rijstnoedels uit Azië, die in de 13e eeuw via handelsroutes naar Italië kwamen. Het is perfect voor sauzen zoals pesto of de favoriet van alle tijd, spaghetti bolognese. Vergeet niet slurpen, dat maakt het nog leuker! Probeer eens dit recept voor een vegan spaghetti recept.

 

Penne

Penne, een pastavorm oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Italië, wordt verondersteld zijn naam te danken aan de gelijkenis met de punt van een ganzenveer (penne in het Italiaans), waarbij de schuine uiteinden het ontwerp completeren. Deze bad boys zijn geweldig voor het opvangen van heerlijke sauzen en gevuld met kaas zijn ze hemels! Penne alla vodka is een vegetarische favoriet, maar ook deze penne met spruitenpesto!

 

Farfalle

Farfalle, ook bekend als vlinderpasta, vond zijn oorsprong in Lombardije en Emilia-Romagna in Noord-Italië, waar het traditioneel werd gemaakt met de hand en de vorm van een strikje kreeg. Farfalle voegt een speels tintje toe aan je maaltijd en werkt geweldig in koude salades met verse groenten en een verfrissende dressing. Kinderen vinden deze pastavorm ook vaak leuk om te eten! Of maak er eens een gezonde kindertraktatie van.

 

Fusilli

De spiraalvormige pastavorm die eruitziet als kleine kurkentrekkers. Fusilli is afkomstig uit Zuid-Italië en wordt verondersteld te zijn geïnspireerd door het gebruik van naalden of spindels om de gedraaide vorm van het deeg te creëren. Door de diepe groeven vangt het sauzen en groenten perfect op. Fusilli kun je met veel smaken combineren, maar wordt vaak gemaakt met romige sauzen.

 

Ravioli

Ravioli is als een kleine schatkist van smaken. Deze vierkante of ronde deegpakketjes kunnen gevuld zijn met allerlei heerlijke vullingen – denk aan paddenstoelen, spinazie, ricotta of pompoen. Ravioli vindt zijn oorsprong in Noord-Italië, waar het werd uitgevonden als een manier om restjes vlees en groenten te hergebruiken door ze in pastadeeg te wikkelen. Bedekt met een simpele botersaus en verse kruiden zijn ze een ware traktatie! En ravioli is ook nog eens zo leuk om zelf te maken…

 

Linguine

Dunner en platter dan spaghetti, perfect voor lichte sauzen met verse kruiden en groenten. Linguine komt oorspronkelijk uit de Ligurië-regio van Italië, waar het werd ontwikkeld als een dunner alternatief voor fettuccine. Een knoflookolie-kruidensaus gaat hier geweldig bij! Of probeer eens dit recept met een broccoli-pesto.

 

Conchiglie

Conchiglie, oftewel schelpvormige pastavorm, ontstond in Zuid-Italië en heeft zijn naam te danken aan de gelijkenis met schelpen (conchiglie in het Italiaans). Deze zijn geweldig voor romige en dikke sauzen, omdat ze de saus in hun holtes vangen. Probeer ze met een romige kaas- of spinaziesaus voor een heerlijke maaltijd.

 

Orecchiette

Orecchiette vindt zijn oorsprong in Puglia, Italië, waar deze pastavorm met de hand wordt gemaakt en de naam “kleine oortjes” betekent, vanwege de gelijkenis met kleine oren. Ze hebben een geweldige textuur om je tanden in te zetten. Perfect voor het vasthouden van groenten en peulvruchten, dus je kunt lekker experimenteren met verschillende smaakcombinaties.

 

Tagliatelle

Tagliatelle komt uit de regio Emilia-Romagna in Noord-Italië en werd in de 15e eeuw gecreëerd door de beroemde chef-kok Zefirano uit Bologna. Platter en breder dan fettuccine, deze lintpasta is heerlijk met romige sauzen en paddenstoelen. Het is gewoonweg onmogelijk om een bord tagliatelle te weerstaan! Zoals dit romige recept, vervang de asperges voor seizoensgroenten en je hebt een heerlijke frisse pasta!

 

En nu…

Nu je een beetje pasta-expertise hebt opgedaan, laat je creativiteit de vrije loop! Er zijn talloze vegetarische sauzen en toppings om mee te experimenteren. Of je nu een Italiaans gerecht wilt bereiden dat indruk maakt op je vrienden of gewoon snel iets lekkers wilt maken na een drukke dag, pasta is altijd jouw keukentovenaar. Neem ook eens een kijkje op onze receptenpagina, vol met verschillende pastarecepten! En laat je vooral inspireren door de Italiaanse keuken, dit waren nog niet eens alle pastavormen…

Kende jij al deze pastavormen al? En wat is dan je favoriete pastarecept? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram! Wij zijn benieuwd.

 

Summary
Ontdek alles over de verschillende vormen pasta
Article Name
Ontdek alles over de verschillende vormen pasta
Description
Pasta - het ultieme comfort food waar we allemaal zo dol op zijn! Lees alles over de verschillende pastavormen. Want, dat zijn er nogal wat!
Author
Karlijn Swaen

Karlijn Swaen

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Karlijn mag zich een ware foodie noemen. Ze is vaak in de keuken te vinden en vindt het heerlijk om haar vrienden en familie een nieuw gevonden recept voor te schotelen. Karlijn is een enorm gezelligheidsdier en houdt ervan om in haar vrije tijd actieve dingen te doen, het liefst met de benodigde bezoekjes aan een lunchroom. Een leuk feitje over Karlijn; met een kopje koffie maak je haar altijd blij!
Karlijn Swaen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt