Print Friendly, PDF & Email

Pompoen is niet alleen een fantastische groente om de lekkerste vegetarische gerechten mee klaar te maken, het is ook nog eens heel gezond! Hieronder zetten we zeven gezondheidsvoordelen van deze typische herfstgroente voor je op een rijtje.

1. Natuurlijke energiereep
Grijp jij altijd naar een banaan na een workout? Je kunt net zo goed zelfgemaakte energieballetjes met pompoen nemen. Pompoen bevat namelijk nog meer kalium dan een banaan. Dit mineraal is belangrijk als je veel van je lijf hebt gevraagd. Voedingsmiddelen met kalium vullen je mineralenvoorraad aan en helpen je vochtbalans herstellen na een stevige workout. Met pompoen krijg je een flinke portie kalium binnen, zodat je lijf zich weer snel kan herpakken.

2. Scherper zien
Niet alleen wortels zijn goed voor je ogen. Pompoen is net zo bevorderlijk voor je gezichtsvermogen! Dat komt doordat pompoen ‒ net als wortel ‒ vol zit met provitamine A. Deze stof geeft wortel en pompoen hun karakteristieke kleur. En dat niet alleen. Ons lichaam kan provitamine A zelf omzetten naar vitamine A. Deze vitamine is vooral goed voor je ogen, want het helpt je ogen om licht op te nemen en te verwerken. Met name je vermogen om in het donker te zien, verbetert erdoor. Dat is fijn als het in de herfst weer vroeger donker wordt. Ook de antioxidanten in pompoen helpen mee om je gezichtsvermogen te verbeteren. Daar profiteer je vooral van als je ouder wordt en je zicht wat achteruit gaat. De stoffen in pompoen vertragen dit proces, zodat je langer goed kunt blijven zien.

3. Krachtige antioxidanten
Pompoen bevat krachtige antioxidanten, die je cellen beschermen tegen teveel vrije radicalen. Terwijl jij van een heerlijke pompoensoep of pompoenrisotto geniet, wordt er in je lijf dus hard gewerkt aan je gezondheid.

4. Gezonde huid
Dezelfde antioxidanten in pompoen die je cellen beschermen, werken ook als zonbescherming voor je huid. Als je pompoen eet, krijg je dus een natuurlijke zonnebrand binnen! Maar pompoen doet nog meer voor een gezonde huid. Pompoen is rijk aan vitamine C, die je huid nodig heeft om gezond, glad en rimpelvrij te blijven. Door een gerecht met pompoen klaar te maken, werk je dus actief aan een mooie en gezonde huid. Maak bijvoorbeeld eens gevulde pompoen, lekker!

5. Immuunbooster
Pompoen zit vol vitamines en mineralen die je weerstand een boost geven. Om precies te zijn: vitamine A, C en E, foliumzuur en ijzer. Al deze voedingstoffen helpen om je natuurlijke afweer te versterken, zodat je in de herfst en winter minder kans loopt op een verkoudheid. Met dit verwarmend Marokkaans pompoenstoofpotje krijg jij het vast niet koud.

6. Goed voor je hart
Pompoen bevat verschillende voedingstoffen die de gezondheid van je hart ondersteunen. Denk aan kalium, dat een gunstige invloed heeft op je bloeddruk. Er zijn aanwijzingen dat voldoende kalium bijna net zo belangrijk is als minder zout eten. Maar vergeet ook de antioxidanten in pompoen niet. Pompoen bevat diverse antioxidanten die helpen voorkomen dat slecht LDL cholesterol gaat oxideren en zich aan je vaatwanden gaat hechten, zodat deze vernauwen. Pompoen draagt er dus aan bij dat je bloed goed kan blijven stromen. Je had vast niet gedacht dat zoiets lekkers als pompoen donuts zó goed zou zijn voor je gezondheid!

7. Voor gezonde darmen
Pompoen is een uitstekende bron van vezels, die je darmen actief houden en gezonde darmbacteriën voeden. Door een lekkere pompoenschotel klaar te maken, werk je dus ook aan gezonde darmen. Maak bijvoorbeeld eens pompoen-courgettequiche met quinoabodem. Of wat dacht je van vegan sushi met pastinaakrijst en pompoen? Mmm!

Wil jij meer weten over groenten? Of heb jij een specifieke vraag over gezonde voeding? Stel deze dan vanaf nu gratis en eenvoudig aan de diëtisten en voedingswetenschappers van gezondeten.nl

Wat ga jij maken met pompoen? Laat in een reactie op de website, Facebook of Instagram weten wat jouw favoriete gerecht met pompoen is. We zijn benieuwd!

Bronnen:
https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/antioxidants-fact-sheet?redirect=true
https://medlineplus.gov/ency/article/002400.htm
http://academic.oup.com/ajcn/article/96/5/1179S/4577133
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28805671
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17922955
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28024910
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28800936
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17639513

Summary
7 gezondheidsvoordelen van pompoen
Article Name
7 gezondheidsvoordelen van pompoen
Description
Pompoen is niet alleen een heel lekkere groente, maar ook ontzettend gezond! Wij leggen je uit waarom pompoen goed is voor je hele lichaam!
Author