...

4 tips om duurzamer te koken

door | 18 jul 2023 | De Hippe Vegetariër, Duurzaamheid, In mijn keuken

Print Friendly, PDF & Email

Op onze blog zijn natuurlijk allerlei vega(n) recepten te vinden die je een heel eind op weg helpen om duurzamer te koken. Naast het koken zonder vlees, vis en (eventueel) andere dierlijke producten, zijn er nog meer stappen die je kunt zetten om te verduurzamen in de keuken. In dit artikel geven wij jou graag vier tips om nog duurzamer te koken!

 

1. Voorkom onnodige voedselverspilling


Het klinkt heel vanzelfsprekend: zo min mogelijk eten weggooien en niet meer eten bereiden dan nodig is. Toch wordt er ook vaak onbewust voedsel verspild. Zo worden vaak schillen van groente en fruit weggegooid, terwijl deze heel goed te gebruiken zijn in gerechten. Zonde toch? Ze zitten ook nog eens boordevol vezels en vitamines! Denk aan de schil van wortels, appels en peren maar ook de schil van een kiwi en het kroontje van een aardbei. Deze zijn gewoon eetbaar! Eet je je groentes toch liever zonder schil? Gooi de schil niet weg, maar bewaar restjes groente in de vriezer en trek hier een bouillon van. Super duurzaam en je bespaart ook nog eens geld! Mocht je je afvragen hoe je minder voedsel kan verspillen tijdens het koken? Op onze blog hebben wij recepten om je te inspireren. Kijk bijvoorbeeld hier voor een heerlijke salade met geroosterde bloemkoolbladeren en hier voor noedels waarin we de stam van een broccoli gebruiken. Koken zonder food waste!

 

2. Dubbelcheck of het product echt weg moet


Naast dat we vaak niet het hele product gebruiken, hebben wij ook de neiging om producten te snel weg te gooien als ze eigenlijk nog prima te gebruiken zijn. Brood is een product wat snel wordt weggegooid als het niet meer vers is. Het is zelfs het meest verspilde voedselproduct in Nederland. Alle Nederlandse huishoudens samen gooien namelijk gemiddeld zo’n 2,5 miljoen broden per week weg! Je brood invriezen na aankoop is natuurlijk een goed idee om het vers te houden. Zit je toch met droog brood? In sommige gerechten werkt droog brood juist super goed! Bijvoorbeeld bij deze gepaneerde tofu gemaakt met oud brood. Ook overrijpe bananen werken heel goed in veel bakrecepten omdat ze juist lekker zoet zijn en ze een fijne structuur hebben. Gooi je bruine bananen dus niet weg maar gebruik ze bijvoorbeeld in dit bananenbrood. Of snijd ze in stukjes en bewaar ze in een bakje in de vriezer voor smoothies of bananenijs!

 

3. Bespaar energie tijdens het koken


Er zijn veel manieren om energie te besparen tijdens het koken. Verwarm de oven bijvoorbeeld niet langer voor dan nodig is en zet de oven iets eerder uit om het gerecht nog verder te laten garen in de warmte van de oven. Een goede manier om energie te besparen tijdens het koken is ook door niet te veel pannen te gebruiken, maar om bijvoorbeeld een eenpansgerecht te maken. Hier hebben wij een heerlijke pindastoof gerecht dat in één pan te bereiden is, waardoor je je energieverbruik kan verminderen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee!

 

4. Eet met het seizoen mee

Seizoensgebonden eten is goed voor het milieu doordat deze producten geen lange afstanden hebben afgelegd per vliegtuig, boot of vrachtwagen. Ook groeien deze producten in een voor hun geschikt klimaat waardoor ze meer voedingsstoffen bevatten dan wanneer ze uit een kas komen. Een belangrijk aandachtspunt is wel dat groenten en fruit uit Nederland niet altijd de beste keuze is. In Nederland wordt er veel groenten en fruit in kassen gekweekt, wat juist weer geen duurzame keuze is doordat deze kassen worden verwarmd en dat kost veel energie. In dit geval zijn tomaten van het land uit Spanje een bewustere keuze dan tomaten uit een Nederlandse kas. Online zijn er veel seizoen kalenders te vinden zodat je een bewuste keuze kan maken met betrekking tot groente en fruit. Op deze manier probeer je misschien ook een groente uit die je normaal niet zou gebruiken! Op zoek naar seizoensgebonden recepten? Op onze blog zijn deze te vinden, zoals dit lenterecept met asperges of deze salade met vijgen voor in de herfst. Wees creatief in de keuken. 😉

Heb jij iets geleerd van dit artikel? Of pas je zelf nog andere dingen toe om duurzamer te koken? Laat het ons weten in een reactie op het blog, Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
4 tips om duurzamer te koken
Article Name
4 tips om duurzamer te koken
Description
Naast vega(n) koken, zijn er nog meer stappen die je kunt zetten om te verduurzamen in de keuken. In dit artikel geven wij jou vier tips!
Author
Pien Freije
Volg Pien

Pien Freije

Duurzame foodie at De Hippe Vegetariër
Pien is een echte foodie en stagiair bij De Hippe Vegetariër. Tijdens haar studie Voeding & Diëtetiek leert ze het liefst over voeding en duurzaamheid. Het weekend staat in het teken van vegan eettentjes bezoeken in Amsterdam, een yogalesje volgen en verse ingrediënten halen op de Noordermarkt om vervolgens de keuken in te duiken. Daarnaast kan je Pien altijd blij maken met pindakaas!
Pien Freije
Volg Pien

2 Reacties

  1. Renate

    Een ” hooimadam” of hooikist gebruiken om stoofpot of soep in te garen

    Antwoord
    • Karlijn Swaen

      Hi Renate,

      Dankjewel voor deze tip! Zeker een goede. Mocht je geen hooimadam of hooikist hebben, kan het ook gewoon ouderwets onder je dekbed.

      Liefs,
      Karlijn

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt