Recepten
Mini Honingtomaten galettes met gekarameliseerde ui en tijm
Op zoek naar een heerlijk vegetarisch hapje of amuse om indruk mee te maken tijdens de feestdagen? Probeer dan deze mini galettes met Looye Honingtomaten, gekarameliseerde ui en tijm! De combinatie van de hartige vulling met zoete Honingtomaten en de boterachtige korst met tijm is verrukkelijk en maakt dit hapje perfect voor een feestelijk vegetarisch kerstdiner.
Kerst hoofdgerecht: Hartige strudel met prei
Wij zijn alweer druk bezig met het plannen van ons kerstmenu. Gisteren deelden we al een recept voor een heerlijke soep als voorgerecht. Vandaag delen wij een recept voor het hoofdgerecht: een hartige strudel met prei, zongedroogde tomaat en olijven. Het hartige van de strudel sluit perfect aan bij het frisse voorgerecht. Loopt het water jou ook al in de mond? Wacht niet te lang met het inslaan van je kerstinkopen. Kijk mee naar onderstaand recept. kook jij mee?
Kerst voorgerecht: Frisse bloemkool-rucola soep
De feestelijke sfeer van Kerst komt steeds dichterbij en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het perfecte kerstdiner. Maar maak je geen zorgen, wij staan voor je klaar! Vanaf deze week zullen we wekelijks een reeks recepten met jullie delen. Denk aan verrukkelijke voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en zelfs een aantal sprankelende borrelideeën. Zo heb je een overvloed aan keuzes om je familie en vrienden te verbazen!
Vandaag delen wij een recept voor het voorgerecht: een Frisse bloemkool-rucola soep met knapperige volkoren croutons. Het water loopt je vast al in de mond! Wacht niet te lang met het inslaan van je kerstinkopen. Duik in de heerlijke wereld van smaakvolle kerstrecepten en geniet van de voorbereidingen. Kerst wordt dit jaar echt onvergetelijk!
5 x kruidnoten met een twist
De kruidnoot blijft een overheerlijke klassieker die elk jaar (lekker vroeg) in de schappen ligt. We kunnen er geen genoeg van krijgen! Maar soms is het leuk om de klassieker in een ander jasje te steken. Heb jij nog tijd over om voor vanavond een heerlijke batch aan kruidnoten te bakken? Probeer dan eens één van deze kruidnoot recepten! 5 keer kruidnoten met een twist! Voor het basisrecept hebben wij het recept genomen van Rutger Bakt.
Kaastosti’s met een relish van paddenstoelen en ingelegde groene peper
Een kaastosti moet lekker crunchy vanbuiten en zacht en smeltend vanbinnen zijn. Deze versie, een volwassen variant van de favoriete tosti uit mijn jeugd, is geïnspireerd op zowel een Italiaanse antipastischotel als een Engelse kaastosti, met de zoetzure Branston pickle. Aldus Andrea Gentl in haar kookboek Koken met paddenstoelen.
Top 5: Sinterklaas recepten
Vol verwachting klopt ons hart… Sinterklaas is in het land! Binnenkort is het pakjesavond en tijdens ‘t heerlijk avondje zijn natuurlijk niet alleen de cadeautjes belangrijk. Ook het strooigoed mag niet vergeten worden! Hoe leuk is het om deze Sinterklaas snacks zelf te maken? Hier vind je onze favoriete recepten!
Sinterklaas recept: mini kruidnoot cheesecakes
Cheesecake is altijd een goed idee, als je het ons vraagt! Sinterklaas staat voor de deur en dit betekent lekker eten! Daarom maken we vandaag: mini kruidnoot cheesecakes! Lekker, leuk en makkelijk om mee te nemen. Verras je vrienden en familie met dit lekkere toetje en Sinterklaasavond is meteen geslaagd!
Gevulde pompoen met paddenstoelen, kikkererwten en hoemoes ras el hanout
Inspiratie nodig voor de feestdagen? Of gewoon op zoek naar een hartverwarmende maaltijd? Geen zorgen, we’ve got you covered! Met dit smaakvolle gerecht tover jij voor welke gelegenheid dan ook een feestje op tafel, én een lach op het gezicht van jouw gasten. Dit gerecht met pompoen, Hoemoes met Ras el Hanout en kikkererwten met paprikapoeder zit bomvol warme smaken. Klaar om te genieten van dit feestelijke maal?
Gado gado salade
In het nieuwe kookboek ‘Vegan Toko’ neemt Milou van der Will je mee naar de toko van haar dromen en laat zien hoe makkelijk het is om lekker te eten zonder dierlijke ingrediënten. Haar recepten zijn lekker snel en makkelijk, smaakvol en zijn perfect voor doordeweeks. Vandaag mogen wij een recept delen uit het kookboek namelijk: Gado gado salade. Gado gado is misschien wel een van de bekendste Indo-gerechten ter wereld. Iedereen kent het, iedereen maakt het anders. En dit is de lievelingsmanier van Milou. Nu ook zo benieuwd naar dit recept? Kijk snel verder voor het recept en waan je in de Oosterse wereld!
Galet met pruimen
Een lekker toetje die je elke dag wel zou willen eten als het kon: galet met pruimen. Je kunt met deze galet uit Het Vegan Bakboek van Marieke Wyns eindeloos variëren met fruit, probeer bijvoorbeeld eens peer met blauwe bes, rode vruchten, nectarine met tijm, schijfjes appel met kaneel etc. Ontzettend lekker als nagerecht of gebakje voor bij de koffie of thee.
Risotto met winterpeen en paddenstoelspekjes
Dit winterse recept is ideaal als je even op wil warmen op een koude dag. De krokante “spekjes” gemaakt van champignons in combinatie met de Parmezaanse kaas geven deze risotto super veel smaak. Daarnaast ben je extra duurzaam bezig als je kiest voor dit recept, de winterpeen en champignon zijn namelijk nu in het seizoen. Nog een reden om dit lekkere recept deze maand uit te proberen dus. Lees snel verder!
Gepofte aardappel met opgeklopte feta en geroosterde groente
We leven in een tijd waar alles steeds duurder wordt, zo ook de boodschappen. Gelukkig kun je met dit heerlijke budget recept thuis een heerlijke maaltijd op tafel zetten voor slechts €2,15 per persoon. Dit recept is ideaal om in het weekend te maken of als voor/bijgerecht tijdens de feestdagen. Lees snel verder!
Power groentesoep met reuzenbonen
Voel jij je niet helemaal fit? Dan ben je niet de enige op dit moment! Veel mensen om ons heen zijn ziek en dat vraagt om maar één recept: een zelfgemaakte soep! Met deze groentesoep vol groenten en canellini bonen krijg jij een hoop vitaminen en mineralen binnen. Door de toevoeging van chilipeper zweet je wellicht ook nog wel eens een hoop bacteriën eruit (of naja, voor je gevoel dan). Daarnaast is deze groentesoep zo klaar en hoef jij geen uren in de keuken te staan wanneer eigenlijk liever onder een dekentje kruipt. Lees hier het recept!
Bami goreng
Vandaag gaan we genieten van een heerlijk en eenvoudig recept uit het kookboek ‘Noedels’: Bami Goreng! Bami zijn tarwenoedels die je in Nederland vaak gebakken ziet als bami Vandaag gaan we genieten van een heerlijk en eenvoudig recept uit het kookboek ‘Noedels’: Bami goreng! Bami zijn tarwenoedels die je in Nederland vaak gebakken ziet als bami goreng. Dit feestje in een pan combineert gebakken bami met knapperige groenten, een gebakken eitje en smaakmakers die de tarwenoedels omarmen, en dit recept dat we delen is natuurlijk helemaal vegetarisch!. Dit feestje in een pan combineert gebakken bami met vlees of garnalen, knapperige groenten, een gebakken eitje en smaakmakers die de tarwenoedels laten stralen, en dit recept dat we delen is natuurlijk helemaal vegetarisch!
De naam ‘bami goreng’ komt uit Maleisië en Indonesië, waar ‘goreng’ betekent gebakken. Emma de Thouars, auteur van het boek, onthult een ketjap-truc van haar co-podcasthost Brian: drie polsdraaien in de wok, of simpelweg wat eetlepels. Te weinig groenten in dit recept? Voeg gewoon wat broccoli toe, zegt Emma. En als uien snijden niet je ding is, zijn kant-en-klare gebakken uitjes een goede oplossing. Waar wacht je nog op? Lees snel verder voor het recept!
Kikkererwtencurry met rode ui, tomaat en frisse yoghurtsaus
Ben jij nog op zoek naar een makkelijk en vullend budgetrecept? Dan is deze kikkererwtencurry met een frisse yoghurt-muntsaus misschien wel wat voor jou! Dit recept zet je binnen een handomdraai op tafel en kost maar €2,- per persoon. Daarnaast is het ook nog eens een erg lekker en fris recept. Wie wil dat nu niet? Dus trek je keukenschort om, zet een muziekje aan en laten we samen de keuken in duiken!
Bulgur met geroosterde puntpaprika, olijfolie en venkel
Wij zijn dol op olijfolie en gebruiken het vaak in onze recepten. Vooral bij het bakken van groentes in de oven is olijfolie onmisbaar. Deze lekkere bulgur met geroosterde puntpaprika en venkel hebben wij gemaakt met de olijfolie van Venta del Barón: een duurzame olijfolie! Heerlijk met de olijven en de ricotta. Lees hier hoe je het zelf maakt!
Bagel met plantaardige roomkaas, artisjok en ovengeroosterde tomaat
De natte, koude herfst schreeuwt om een recept met herfstsmaken. En laten wij nu hét perfecte recept voor je hebben! Deze bagel met ovengeroosterde tomaatjes en artisjok is door de zachte artisjok en de zoete smaakvolle tomaat jouw lichtpuntje op een druilerige herfstdag. En met de frisse Violife Creamy Original zo makkelijk om plantaardig te maken. Het is immers World Vegan Month. De Creamy Original heeft een verbeterde receptuur en is dus nu nog romiger, smaakvoller en smeerbaarder. Met wie eet jij deze bagel op?
Bietentartaar met bietenchips
Vandaag delen wij weer een vegetarisch recept van het bijzondere kookboek ‘Groenvoer’: Bietentartaar. De naam zegt het al: dit is een tartaar gemaakt van bieten. Tobias Camman, de auteur van dit kookboek, mist af en toe toch wel eens zijn steak tartaar. Met dit gerecht kan je die leegte misschien niet helemaal opvullen, maar érg lekker is het wel! Het fijne aan de tartaar is dat de smaak wordt behaald door de verschillende sauzen en garnituren. Aangezien het in dit recept om de smaak gaat, kan je dit perfect nabootsen! De bietentartaar wordt geserveerd met zelfgemaakte bietenchips of je kan er natuurlijk een ander lekker crackertje bij serveren!
Noedels met pittige vegan balletjes
Wij maakten laatst zelf pittige vegan balletjes van tempeh! Deze kruidige balletjes passen perfect bij dit Aziatische gerecht. De balletjes zijn lekker op smaak door de toevoeging van citroengras en chili. Samen met de noedels, paksoi en edamame bonen heb je een heerlijke maaltijd op tafel staan. Lees hier het recept!
Top 5: Recepten met boerenkool
De meeste mensen kennen dit bladgewas van de oer-Hollandse boerenkoolstamppot, maar vandaag laten wij jullie zien dat boerenkool veel diverser is dan dat. In onze top vijf van vandaag delen wij een aantal heerlijke recepten met boerenkool. En nee, daar staat geen stamppot recept tussen 😉 !
Ceviche van knolselderij
Wist je dat ceviche, een heerlijk en verfrissend gerecht dat populair is in veel Latijns-Amerikaanse landen, eigenlijk al eeuwenoud is? Vandaag delen we een vegetarisch ceviche recept met jullie. Dit recept komt uit het kookboek ‘Groenvoer’ van Tobias Camman, waar groente de hoofdrol in speelt. Dit keer dus geen ceviche van vis, maar van knolselderij. In dit recept zit net zoveel liefde als bij dierlijke ceviche, dus dan mag het best zo heten vindt Tobias. Maar dat is nog niet alles, bij de knolselderij ceviche wordt er zelfgemaakte maischips en een frisse jus van sla en komkommer geserveerd. Klinkt goed toch? Ren dus snel naar de keuken om dit heerlijke recept te maken!
Spaanse paella met tuinbonen en artisjok
Wanneer je over Spaans eten begint, denkt men al snel aan een heerlijke paella. Dit beroemde Spaanse gerecht combineert rijst, vlees, vis en groenten in een grote, ondiepe pan. Vandaag delen we een vegetarische versie waar je van zult smullen! Verras jezelf met dit traditionele Spaanse gerecht in vega stijl uit het kookboek Van Aardappel tot Zeewier, geschreven door Eke en Annemarie.
Noedels met zeewierboter
Gim (spreek uit: kim) is Koreaans voor zeewier en wordt geroosterd en gezouten verkocht. Je kunt er grote vellen van kopen of pakjes met kleine rechthoekjes gim (zeewiervellen dus). In Korea wordt er bij bijna elke rijstmaaltijd gim geserveerd. De bedoeling is dat je rijst in zo’n velletje wikkelt, super lekker. Vandaag delen wij een recept met gim uit het kookboek ‘Noedels’ van Emma de Thouars. Emma is dol op zeewier, maar door haar reis naar Korea werd zij obsessed met het spul. Verkruimel het over je rijst met ei en je hebt een snelle maaltijd. Of verkruimel het door een salade of over je popcorn. ”Waar ik het ook mee eet, de smaak brengt me direct terug naar Korea” zegt Emma. Ook zin gekregen in zeewier? Lees dan snel verder voor het recept.
Orange glazed tofu met rijst en groenten
Vanaf deze maand is het sinaasappelseizoen! Wist jij dat er in Europa regels zijn voor de vorm en kleur van fruit voordat ze mogen worden verkocht? Zonde als je het ons vraagt. Onlangs bestelden wij een kilo sinaasappels bij Gebana, welke alleen verkrijgbaar zijn in het seizoen (en niet het hele jaar door). Hier moesten wij natuurlijk direct mee de keuken in duiken. Wij maakten deze orange glazed tofu en serveerden dit met rijst en onze favoriete groente. Lees snel verder voor het recept!
Congee met shiitake en knapperige knoflook
Vegan koken hoeft niet altijd duur te zijn. Sam Dixon laat zien dat lekker én betaalbaar hand in hand gaan in zijn kookboek ‘Budget Vegan eenpansgerechten’. En vandaag delen we graag een verwarmend recept uit zijn collectie: Congee! Congee, een hartverwarmende Chinese rijstepap, is een klassiek ontbijtgerecht dat je ook op elk ander moment van de dag kunt eten als comfortfood. Het beste van alles is dat je kunt experimenteren met verschillende toppings om het steeds weer anders te maken. Eenmaal op het vuur vraagt de Congee wat geduld, maar zodra de rijst zachtjes pruttelt, hoef je er niet meer naar om te kijken. Het resultaat? Een smaakvolle pap die je ziel verwarmt! Dus waar wacht je nog op? Duik de keuken in en laat je verrassen door dit heerlijke en voedzame recept. Smakelijk eten!
Vegetarische Club Sandwich
Buiten de deur is de jacht op de perfecte vegetarische club sandwich nog steeds geopend. Hier hebben we ’t gouden recept al in handen. Met knapperig geroosterde bloemkool, oude kaas en hazelnoten maak je een zalige boterhamstapel! Met dit recept heb je de ultieme veggie Club Sandwich van Oil & Vinegar.
Kardemomcake met sinaasappel
Stap binnen in de heerlijke wereld van ‘Zoet zonder suiker’! Vandaag willen we graag ons geliefde recept met je delen: de heerlijke kardemomcake met sinaasappel. In de bakkerij van SUE is deze combinatie van frisse sinaasappel en kruidige kardemom een absolute hit. De keuken zal zich vullen met de heerlijke geuren terwijl je deze cake bereidt. De frisheid van de sinaasappel en het warme aroma van kardemom passen perfect bij elkaar. Het beste van alles is dat je jezelf op een aantal plakken kunt verwennen, want deze cake bevat geen toegevoegde suikers. Dus waar wacht je nog op?
Orzo met pompoen, salie, pompoenpitten, bruine boter en citroen
Als het buiten koud en grijs is, maak ik deze orzo met pompoen. De pompoen valt als een zachte deken om de orzo heen en is zoet, romig en nootachtig door de bruine boter. Een flink bord hiervan maakt elke grauwe herfstdag gegarandeerd een stuk lichter. Dit lekkere recept komt uit het kookboek van Lynn van der Vorst: ‘Met Lynn de keuken in’. Verras iedereen aan tafel met dit heerlijke herfstrecept.
Chaipasta
Ben jij net zo’n zoetekauw als wij? Dan is vandaag je geluksdag! Wij zijn namelijk dol op zoet beleg en kunnen rond het lunchmoment erg verlangen naar iets zoets. Heerlijke noten- en chocopasta’s staan dan ook regelmatig bij ons op tafel. Natuurlijk is het wel fijn om hierin te variëren en daarom delen wij dit heerlijke chaipasta recept uit ‘Het Theeboek’ van Veerle Stoffels! Dit recept is lekker smeuïg en gemaakt van witte chocolade, room en natuurlijk chai! Een echte lekkernij in de ochtend om de dag goed te beginnen.
Salade van geschrooide little gem
Ontdek vandaag één van de vegetarische recepten van het kookboek ‘Voer’: salade van geschroeide little gem met knapperige croutons. Met geschroeide blaadjes, knapperige croutons en een romige dressing is deze salade een ware smaaksensatie. En vandaag delen we dit verrukkelijke gerecht graag met jou! Dus laten we de keuken induiken en samen genieten van deze little gem salade. Smakelijk eten!