Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Wat is margarine nu precies? Dat is waar ik me het afgelopen jaar in verdiept heb. Waar is margarine nu precies van gemaakt? Wat is het verschil met roomboter? Wat zijn de voor- en nadelen van margarine? Bevat het goed of slecht vet – en wat is dat eigenlijk? Dit zijn de zes dingen die ik geleerd hebben over margarine. Maar… eerst een test jezelf om te kijken wat jullie geleerd hebben / al weten over duurzame voeding en margarine specifiek!

[mtouchquiz 2]

1. Dit zit er in margarine en zo wordt het gemaakt
Ik zocht voor jullie uit wat er nu echt in margarine zit en hoe het gemaakt wordt. Margarine van het margarinemerk Becel bestaat bijvoorbeeld uit het volgende:


Ik ben alle ingrediënten langsgegaan en heb onderzocht wat het nou echt is. Heel fijn: deze margarine is 100% plantaardig! Alle ingrediënten komen uit een natuurlijk product. De plantaardige oliën zijn afkomstig van de pitten en zaden van de zonnebloem, vlasplant en koolzaadbloem. Ze bevatten veel onverzadigde vetten en de goede vetzuren Omega 3 en Omega 6. Hier is niks mis mee, dit zijn hele goede oliën die ik zelf ook graag gebruik in de keuken. Ook wordt palmolie genoemd bij de ingrediënten. Hier staat geen % bij, maar ik heb uitgerekend dat dit 6% moet zijn. Palmolie is net als kokosolie een natuurlijke, tropische olie. Het is echter wel een harde olie die veel verzadigd vet bevat. Waarom wordt dit dan toegevoegd? Om er een smeerbaar product van te maken moet er ‘hard vet’ worden toegevoegd. Het is hier het bindmiddel om de smeuïge structuur aan de margarine te geven.

De glyceride en lecithine klinken ingewikkeld. Het zijn emulgatoren die water en vetten helpen te mengen. Het zijn ingrediënten die misschien technisch zijn, maar wel 100% plantaardig. Zo wordt lecithine bijvoorbeeld gewonnen uit zonnebloemen. En de rest van de ingrediënten? Het voedingszuur is niets meer dan citroenzuur, net zoals in citroenen, en de kleurstof in de margarine is caroteen, net zoals in wortelsap! Deze zorgen ook voor de vitamine A en D. En wat de natuurlijke aroma’s zijn? Daar is Becel helaas nog vaag over. Iets met ‘een geheim van de chef’ ;). Meer lezen over wat nou precíes de ingrediënten zijn? Ik ga er in dit artikel dieper op in.

2. Dit is het verschil tussen margarine en roomboter
Een boterham met roomboter vind ik op zijn tijd ongelofelijk lekker, maar ik kies ervoor om hier bewuster mee om te gaan en dit te beperken. Het is vanzelfsprekend niet het meest gezonde en magere product, maar het is ook niet milieu- en diervriendelijk. Margarine is een mooi plantaardig alternatief. Maar wat is nou precies het verschil tussen roomboter en margarine? Margarine is dierenleedvrij en stoot minder broeikasgassen uit dan roomboter. Qua proces is het evenredig: zowel roomboter als margarine worden in vijf stappen gemaakt. Dat margarine veel ingewikkelder is om te maken, is dus eigenlijk niet waar. Wel bevat margarine meer ingrediënten dan roomboter. En hoe zit het qua vet-gehalte? Roomboter bestaat voor 80% uit vet en bij plantaardige spreads ligt dat percentage tussen de 20% en 70%. In roomboter zit meer verzadigd vet dan in margarine. In margarine zit meer onverzadigd vet. Verzadigde vetten kan je beter beperken, want te veel kunnen leiden tot een verhoogd cholesterol.

3. Je hebt de onverzadigde vetzuren Omega 3 en 6 nodig (en deze zitten erin)
Omega 3 en Omega 6 zijn belangrijke meervoudige onverzadigde vetzuren die het lichaam zelf niet kan aanmaken. Je moet deze dus uit je voeding halen. De vetzuren komen voor in vette vis, maar wist je dat je ze ook in plantaardige olie vindt? Denk bijvoorbeeld aan koolzaadolie, zonnebloemolie en lijnzaadolie, puur gemaakt van de pitten en zaadjes van de bloemen. De margarine van Becel is een mix van deze oliën. Gezamenlijk leveren deze oliën een mooie bijdrage aan je dagelijkse behoefte Omega 3 en 6, wat bijdraagt aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte, wat weer goed is voor je hart! Meer weten? Lees dan dit artikel over Omega 3 en 6!

4. Er is zoiets als goed en slecht vet, dit heeft invloed op je cholesterolgehalte
Vet… vet lastig! Wat is nou goed en wat is nou slecht vet? Er bestaan verzadigde vetzuren en enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren hebben geen dubbele verbinding. Deze vetten zijn hard/vast van structuur en kun je vinden in bijvoorbeeld kokosolie en roomboter. Deze worden gezien als de slechtere vetten omdat ze onder andere cholesterolverhogend zijn. Dit is slecht voor je hart en vaten. Verzadigde vetten komen vooral voor in dierlijke producten. Onverzadigde vetten daarentegen hebben dubbele verbindingen en komen voor in vloeibare vetten, zoals olijfolie. Plantaardige vetten bestaan voornamelijk onverzadigde vetzuren.

Er zijn enkelvoudige en meervoudige vetzuren. Omega 3 en 6 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren! Ik kies graag voor plantaardig, dat betekent meestal automatisch ook meer onverzadigd vet (in plaats van verzadigd vet) en dat is positief. Plantaardige margarine is een goede toevoeging aan het dagelijkse voedingspatroon om de Omega 3 en 6 vetzuren gemakkelijk binnen te krijgen.

5. Margarine is plantaardig en daarmee duurzamer dan roomboter
Van de totale uitstoot van broeikasgassen is 1/3 gerelateerd aan de voedingssector, aldus het RIVM. Dierlijke producten, waaronder vlees en zuivel, zijn voor meer dan de helft verantwoordelijk voor deze broeikasgasemissie. Dierlijke producten vervangen door plantaardige alternatieven maakt dus een groot verschil! Om je steentje bij te dragen aan het milieu kun je dus beter margarine, 100% plantaardig, eten dan bijvoorbeeld roomboter. Go plant power! Wil je graag meer doen aan een duurzaam dieet? Lees dan hier alles over het maken van een duurzame eetkeuze.

6. Je kunt perfect vegan creaties maken met margarine
Je kunt zoveel meer met margarine dan alleen op je brood smeren! Wist je dat je er ook de lekkerste vegan dingen mee kunt maken en bakken? Wij hebben het afgelopen jaar onder andere vegan tompoezen, broodspreads, paasbrood, oliebollen, cookie dough, ‘boter’koek en heerlijke barbecuegerechten met margarine gemaakt. Welke ga jij maken?

Vegan pepernoten

HOMEMADE: 5 x plantaardige brood spreads

Avocadofrietjes met plantaardige kokosdip

Vegan oliebollen uit de oven

Vegan ‘boter’koek met banaan, dadels en pecan

PASEN: Vegan paasbrood met amandelspijs spread

Vegan Kingsday tompoezen

100% vegan barbecue inspiratie

Vegan cookie dough ijs (zonder ijsmachine)

Vegan ‘boter’koek met banaan, dadels en pecan

Heb jij ons margarine onderzoek gevolgd? Is jouw kijk op margarine veranderd? En wat gebruik jij graag op je brood en om mee te bakken? Laat het ons weten in een reactie op dit artikel, of via Facebook, Instagram of Twitter. We horen jouw verhaal graag!

Dank aan Shutterstock van de foto van het brood met margarine, genomen door Oksana Minzina. Je downloadt de foto hier.

Summary
6 dingen die wij geleerd hebben over margarine
Article Name
6 dingen die wij geleerd hebben over margarine
Description
Lees hier wat wij leerden over margarine: wat zit er nou precies in? Wat is het verschil met roomboter? Wat zijn de voor- en nadelen van margarine?
Author