Of je nu hard aan het werk bent vanuit huis, opeens ouder én docent van je kind(eren) bent, of je misschien meer tijd hebt dan ooit; in deze gekke tijd kunnen we allemaal wel wat afleiding gebruiken. Reden voor ons om te starten met 5 leuke doe-het-zelf projecten waar wij nu eindelijk een keer aan toekomen!
Oesterzwammen kweken op koffiedik
Deze is voor de echte koffieliefhebbers! Mocht je nu veelal thuis aan het werk zijn, en net als ik hier een dagelijks cafeïneshot voor nodig hebt, heb je als het goed is inmiddels een overschot aan koffiedik. Tijd om daar een bestemming voor te vinden! Om je eigen oesterzwammen te groeien op koffiedik heb je nodig: een (niet al te grote) emmer met een deksel, schilderstape, oesterzwamsporen of simpelweg een growkit starterspakket én natuurlijk koffiedik (uit een filter, koffiepad, percolator of french press of bij de take-away koffiezaak bij jou om de hoek (maak je meteen een wandeling). Wij kennen o.a. ZuiderZwam (Tilburg), HaagseZwam (Den Haag), RotterZwam (Rotterdam), WesterZwam (Drenthe), Zwamburg (Maastricht) en Fungu Factory (Utrecht). Omdat dit project geschikt is voor het hele jaar door, waren wij al eerder van start gegaan. En daarom zetten wij alle stappen voor je op een rijtje:
- Voorbereiding: maak de emmer schoon met kokendheet water zodat geen (slechte) bacteriën er zich kunnen huisvesten en wanneer je geen growkit hebt: maak 2 gaten van 1,5 cm in de deksel en 2 in de emmer zelf en plak de gaten dicht met schilderstape.
- Koffiedik verzamelen: zet een pot koffie, drink de koffie op je gemakje op of loop langs een lokale koffiezaak en vraag ongegeneerd of ze koffiedik over hebben en jouw project willen steunen.
- Starten: doe het koffiedik uit stap 2 samen met het broed in de emmer en meng door elkaar met een schone lepel. Zet de emmer apart op een droge plek die tussen de 10-20 °C is en niet direct in de zon staat.
- Wees geduldig: wacht 5-6 dagen (en bewaar ondertussen vers koffiedik afgedekt in de koelkast) totdat er witte fluffy schimmel over het donkerbruine koffiedik begint te groeien.
- Lesje schimmels: witte schimmel wil je hebben op je koffiedik, blauwe, groene en oranje schimmel absoluut niet! Heb je groene of blauwe schimmel? Schep dan zoveel mogelijk weg en doe een schietgebedje – het kan zijn dat je project het niet overleeft. Heb je oranje schimmel? Helaas, hoe veel liefde je dit project ook hebt gegeven, je oesterzwammen gaan het niet redden dus de kweek mag in de compostbak. Opnieuw proberen? Herhaal stap 1, bestel of haal nieuwe oesterzwammen broei in huis en begin opnieuw. Wordt je koffiedik overgenomen door witte schimmel? Goed nieuws! Ga door naar stap 5.
- Voeden: voed de schimmel met een dunne laag (0,5 mm) koffiedik en zet de emmer weg. Wacht 2-3 dagen totdat de witte schimmel het koffiedik heeft ingehaald en voed de schimmel opnieuw met een dun laagje koffiedik. Herhaal deze stap totdat de emmer gevuld is en wacht tot de schimmels door de gaten en de tape heen groeien.
- Oogsten: gefeliciteerd! Jouw project is gelukt en dat wordt gevierd met jouw favoriete oesterzwammen recept. Pluk de oesterzwammen en bak ze kort op heet vuur en serveer ze op toast. Succes gegarandeerd!
Volg een online Masterclass!
Er is geen betere tijd om je kookschort af te stoffen en de keuken in te duiken om nieuwe dingen te proberen. Of je nu als beginnende thuiskok je weg aan het vinden bent in de keuken of al een echte expert bent, nieuwe dingen leren is altijd leuk. Normaal is een kookworkshop de manier om je kookskills verder te ontwikkelen, maar hoe doe je dat in coronatijd? Nou, gewoon vanuit je eigen keuken dus. Wij tipten al eerder de Vegan Masterclasses van Eke (van Koken met Kennis) en Joris (van The Vegetable Chef) en om ook in deze periode bezig te blijven in de keuken ontwikkelde het duo een online versie van de Vegan Masterclass! In de Masterclass webinars worden op 4 opeenvolgende zaterdagochtenden alle ins en outs van plantaardig koken behandeld. De volgende onderwerpen komen aan bod: baktechnieken, baktheorie, introductie van onmisbare producten voor de vegan keuken, belangrijke kooktechnieken en uitleg over de achterliggende kookprocessen. Meer informatie over de online Vegan Masterclasses en de ticketverkoop vind je hier, maar noteer als je geïnteresseerd bent alvast de volgende data in de agenda: 2, 11, 16 en 23 mei van 11.00-12.30 uur, want wij mogen een online Vegan Masterclass weggeven!
Starten met een moestuin
Ook wij hebben dit project lang uitgesteld, maar toen Lianne van Vertt ons een starterspakket met biologische groentezaadjes voor april toestuurde, moesten ook wij eraan geloven: starten met onze eigen moestuin. Een moestuin is meteen ook een oplossing voor de leeg gehamsterde supermarkten. Eerlijk is eerlijk, het gaat natuurlijk nog wel even duren voordat je echt van je eigen oogst kunt genieten, maar met deze fijne lentezon is het hoe dan ook een leuk project om je aan te wagen. Ook mooi meegenomen: check dagelijks je plantjes (in spé) en haal direct een frisse neus. In onze moestuin vind je hopelijk binnenkort: oranje paprika’s, wortels, wilde rucola én dankzij de bijen(bloemen)zaadjes genoeg bijen om de boel te bestuiven. Om een moestuin te beginnen heb je nodig: zaadjes van groenten die geschikt zijn om in dit seizoen te zaaien, moestuingrond, biologisch afbreekbare kweekbakjes en daarnaast heel veel liefde, aandacht, zon en water. Omdat alle groenten in de moestuin anders groeien, is één uitleg niet genoeg! Zelf volgden wij de how-to’s van Vertt en haalden wij daarnaast veel informatie uit Het Grote Moestuinierboek.
Niet kant-en-klaar maar zelf maken!
De schappen in de supermarkt waren de afgelopen tijd leger dan ooit: soepen, sauzen, pasta’s, houdbare melk en conserven waren moeilijk te vinden. Het kan zijn dat iedereen spontaan een nieuwe hobby heeft (koken en bakken) of men is een beetje overboord gegaan tijdens het paniekkopen. Hoe dan ook, dit is het ideale moment om de kant-en-klare items waarmee menig voorraadkast momenteel gevuld is, zelf te maken. Wij hebben inmiddels een aardige verzameling van recepten die je heel makkelijk zelf maakt en het is tijd om hiermee aan de slag te gaan! Denk aan het zelf maken van: tomatensaus, notenpasta, granola, mayonaise, falafel, currypasta, groentebouillon, gepekelde citroenen, feta kaas of vegan Parmezaan, maar je kunt ook ijs maken zonder ijsmachine of gedroogde peulvruchten zelf klaarmaken. Raadpleeg voor meer inspiratie vooral even alle recepten om zelf te maken! Ik denk dat je zo wel een of twee DIY-projectjes hebt gevonden voor dit weekend.
Fermenteren kun je leren
Fermenteren is ietwat een activiteit voor gevorderden maar je kunt het wel leren. Eigenlijk is fermenteren iets simpelweg laten rotten om met behulp van bacteriën, gisten en schimmels producten langer te kunnen bewaren. Maar welke producten zijn eigenlijk gefermenteerd? Denk aan de volgende producten, die je trouwens heel goed zelf kunt maken: zuurkool, augurken, maar ook yoghurt, zuurdesembrood, kefir en kombucha. Zelf ben ik nog volop in de leer en mijn eerste – tevens mislukte – poging kimchi kan dat beamen. Maar oefening baart kunst zeggen ze, dus ik fermenteer vrolijk door aan de hand van bovenstaande recepten. Die gelukkig dus niet van mijn hand komen, want fermenteren laat ik over aan experts die tevens bovenstaande recepten schreven: Meneer Wateetons van Over Rot, Sebastian Landaeus van Kefir & Kombucha, Nils Koster van Kaas uit eigen Keuken en Johan Björkman van Olie, Azijn, Zout & Zuur.
Afsnijdsels: opnieuw groeien of composteren
Zelf zie ik graag zo min mogelijk de prullenbak in gaan, maar wat doe je dan met afsnijdsels als ze niet de kliko in gaan? Je hebt hiervoor twee opties: opnieuw groeien of composteren! Momenteel ben ik druk in de weer met het hergroeien van bleekselderij, Romeinse sla en bosui. Dat gaat zo: gebruik de bovenkant van de groenten, laat minimaal 2 cm van de onderkant over en zet dit in een potje of glas met een klein laagje water. Zet het geheel in de vensterbank aan de zonkant en wacht. Het plantje begint vanzelf opnieuw te groeien! Wanneer je plant groter wordt, kun je deze in een potje in moestuingrond zetten en na regelmatig water geven opnieuw oogsten. Je kunt natuurlijk niet alles opnieuw groeien, dus composteren is sowieso een goed idee! Zo verdwijnen bij mij de bananenschillen en eierschalen standaard op de composthoop en wordt het compost hiervan weer mooi hergebruikt in de (moes)tuin. Een leuk project dus, een composthoop! Zorg er trouwens wel voor dat de composthoop ver achterin de tuin ligt en je niet je BBQ en tuinset ernaast zet… Hoe je zelf compost maakt, dat lees je hier.
Ga je met een van deze doe-het-zelf projecten aan de slag? Of weet jij zelf nog een leuk project om mee te starten? Laat het ons en je medelezers weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram.
0 reacties