Print Friendly, PDF & Email

Wil je je helemaal thuis voelen in de vegetarische of zelfs veganistische keuken? Dan is het handig om het een en ander in huis te hebben. Met deze ingrediënten op voorraad kan je in no time een superlekkere plantaardige maaltijd in elkaar flansen. Ben je benieuwd naar deze must haves? Lees dan snel verder!

  1. Ui / knoflook / gember

Het begin van elke maaltijd! Deze drie ingrediënten vormen samen het gouden trio. Met deze ingrediënten geef je smaak aan elk gerecht. Begin met het fruiten van een uitje, hier is het geheim om dit zo lang mogelijk te laten bakken totdat hij glazig wordt! Dit betekent dat je de ui wel 5-10 minuten moet bakken. Voeg dan pas de knoflook toe, anders kan het gaan verbranden. Wil je een Aziatische twist aan je gerecht geven? Voeg dan ook fijngesneden gember toe en een rode peper.

  1. Vegetarische bouillon

Waar kan je bouillon niet voor gebruiken? Je zet snel een lekkere soep in elkaar, je kan een klein blokje toegeven aan het kookwater om de smaak van je pasta een boost te geven en het kan ook een heerlijke smaakmaker zijn in bijvoorbeeld een risotto. Een ander pluspunt is dat bouillonblokjes en -poeder ontzettend lang goed blijven. Ideaal voor in de voorraadkast!

  1. Specerijen en kruidenmengsels!

Waar zouden we zijn zonder specerijen en kruiden? Ze geven elk gerecht smaak en wat extra karakter. Als je allerlei soorten specerijen en kruiden in huis hebt, kan je elk gerecht smaak geven. Kies voor gedroogde kruiden zodat je altijd wat in huis hebt. Tegenwoordig zijn kruiden ook in het vriesvak van de supermarkt te verkrijgen. Vind je het moeilijk om zelf specerijen met elkaar te combineren? Kies dan voor kant-en-klare mengsels zoals Ras el Hanout, za’atar of garam masala. Mix deze specerijen met plantaardige olie en je kan in een handomdraai een heerlijk gerecht met ovengroente op tafel zetten, of zelfs een heerlijke curry.

  1. Peulvruchten

Peulvruchten zijn ontzettend gezond en zitten boordevol eiwitten, zo kan je makkelijk elk gerecht verrijken. Je kan linzen of bonen gedroogd kopen, maar ze zijn ook in blik verkrijgbaar zodat je ze op elk moment kan gebruiken. Super handig om in huis te hebben, om bijvoorbeeld een gele curry te maken met geroosterde kikkererwten of een pasta bolognese met linzengehakt. Daarnaast zijn peulvruchten ook heerlijk in salades en onmisbaar in de Mexicaanse keuken.

  1. Soja, soja en nog eens soja!

Soja is een echte smaakmaker in de Aziatische keuken, en er is een legio aan mogelijkheden! Denk bijvoorbeeld aan de klassieke sojasaus, ketjap of miso pasta. Dit is allemaal gemaakt van gefermenteerde sojabonen en wij kunnen er niet genoeg van krijgen! Sojasaus kennen de meesten wel, het wordt gebruikt in de Aziatische keuken en heeft een lekkere zoute smaak. Het is bijvoorbeeld ideaal om tofu in te marineren! Ketjap is een Indonesische sojasaus die wat dikker is dan reguliere sojasaus. Ketjap manis is een zoete sojasaus, wat erg lekker is bij noedels of om tempeh mee te marineren. Miso pasta komt uit de Japanse keuken, en het geeft gerechten een heerlijke umami smaak. Je kan dit gebruiken om snelle gerechten te maken zoals miso-aubergine of lekkere Japanse ramen. Het blijft ook lang goed als je het in de koelkast bewaart!

  1. Granen

Met verschillende soorten granen in huis ben je altijd klaar om een goede maaltijd op tafel te zetten. Hierdoor krijg je genoeg voedingsstoffen binnen en het wordt nooit saai! Granen horen ook in elke maaltijd thuis, van een lekkere veggie bowl tot een verwarmende stoof. Je kan namelijk met ontzettend veel verschillende soorten granen afwisselen, denk aan: bulgur, gort, spelt, zilvervliesrijst, quinoa, couscous, volkoren basmatirijst. Heb je deze granen uitgespeeld? Dan kan je ook nog eens boekweit of amaranth proberen, alhoewel deze feitelijk gezien geen granen, maar zaden zijn!

  1. Verschillende noten

Let’s go nuts! De mogelijkheden met noten zijn ontelbaar, en ze zijn ook nog eens ontzettend gezond. Noten bevatten veel onverzadigde vetten en voedingsstoffen zoals vezels, eiwit en ijzer. Met noten kan je alle kanten op, je kan bijvoorbeeld je eigen notenburger maken, een gezonde taartbodem in elkaar zetten, een koolhydraatarme granola bereiden, of een lekkere notenpasta voor op brood maken. Je kan ze ook puur gebruiken zoals ter garnering bij een salade of gewoon zo als snack!

  1. Azijn

Bij een lekkere marinade, sausje of dressing kan azijn niet ontbreken! Met een balsamico azijn kan je bijvoorbeeld binnen een handomdraai een salade dressing maken, of een lekkere tomatensaus verrijken. Daarnaast heb je ook witte wijnazijn en rode wijnazijn. Rode wijnazijn is wat robuuster van smaak en kan gebruikt worden om gerechten zoals pastasauzen een diepere smaak te geven. Witte wijnazijn heeft een mildere smaak en kan gebruikt worden om een zuurtje toe te voegen zoals in deze doperwten-pesto met gnocchi.

  1. Een lekkere extra vierge olijfolie

Het is misschien een investering, maar met een lekkere fles extra vierge olijfolie kan je elk gerecht speciaal maken. Een klein scheutje lekkere olie en je brengt je gerecht naar een hoger niveau. Ook heerlijk: vers zuurdesembrood met goede olijfolie en peper en zout. Zo makkelijk kan het zijn! 

  1. Tomatenpuree / tomaten in blik

Wie houdt er niet van een lekkere tomatensaus? Tomaten zijn super gezond en vormen ook de basis van veel sauzen, soepen, stoofpotjes en Indiase curry’s. Weet je een keer niet zo goed wat je moet maken, dan is het handig om altijd iets van tomatenpuree of tomaten in blik in huis te hebben.

Heb jij deze producten al in huis gehaald? En heb je een lekkere vegetarische maaltijd gemaakt? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
10 producten waarmee je altijd een lekkere vega maaltijd op tafel zet!
Article Name
10 producten waarmee je altijd een lekkere vega maaltijd op tafel zet!
Description
Wil je je thuis voelen in de vegetarische keuken? Met deze ingrediënten kan je altijd een super lekkere maaltijd in elkaar zetten!
Author